Skočiť na hlavný obsah
PR
13.01.2021

Epidemiológ Marek Majdan: Jedinou cestou z krízy je plošná vakcinácia

Covid-19, covid-20, covid-21. „Korona“ do Vianoc nezmizla a je s nami aj v novom roku. Okrem ďalších kôl plošného testovania sa prioritou stáva aj plošné očkovanie. Keď príde na rad, zaočkovať sa dá aj prorektor Trnavskej univerzity doc. Marek Majdan, PhD., ktorý vlani založil Inštitút pre globálne zdravie a epidemiológiu. Prinášame vám rozhovor s naším popredným odborníkom k aktuálnej epidemiologickej situácii, očkovaní, superšírení koronavírusu, ale aj o tom, či už vidí svetlo na konci tunela.

Dnes (13.1.) rokuje vláda o ďalších protiepidemických opatreniach a má rozhodnúť o ďalšom testovaní. To vlani na jeseň nárazovo odhalilo a izolovalo množstvo pozitívnych prípadov. Testovať plošne znova v novom roku 2021 nie je podľa epidemiológa Mareka Majdana zlý nápad. „Ak by to malo kanibalizovať ľudské zdroje, ktoré potrebujeme v nemocniciach a pri vakcinácii, tak nie je cesta. Ale ak sa to dá zabezpečiť bez toho, aby to malo dopad na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, tak to môže mať svoj efekt.“

V týchto dňoch je prioritou vakcinácia, problémom však je distribúcia dávok. „Kým sa nám podarí zaočkovať populáciu, uplynie nejaký čas. Kohokoľvek zaočkujeme, je individuálne chránený. Druhý význam vakcinácie je, že sa nám podarí vytvoriť kolektívnu imunitu v spoločnosti.“ O tom je podľa M. Majdana celá vakcinačná kampaň: dosiahnuť kolektívnu imunitu ako stav, keď sú v populácii protilátky, aby si už vírus nenachádzal hostiteľov a ďalej sa nerozširoval. Na Slovensku je potrebné preočkovať 3,3 milióna obyvateľov, ktorí musia mať viac ako 16 rokov. "Koncom jari by sme mali vidieť, že sa situácia rapídne zlepší v nemocniciach. Leto by mohlo byť do veľkej miery pokojné. Chlieb sa bude lámať opäť, keď príde jeseň a začne väčšie grupovanie ľudí, začne škola a ľudia sa vrátia z dovoleniek a počasie sa začne obracať. Ak sa podarí vakcinácia, tak aj keď sa ochorenie znova vráti, nemusí to byť v takej miere, v akej je to doteraz," hovorí prorektor M. Majdan, ktorý sa špecializuje aj na výskum superšírenia koronavírusu.

 

Vedeli ste, že žijeme na planéte mikróbov? Podľa Majdana majú v absolútnych číslach nad nami prevahu. National Geographic uvádza, že na svete je celkovo 10 na 36-tu vírusov (10 noniliónov), dokonca ich je 100-milión krát viac ako počet hviezd vo vesmíre. "A to sa ešte nepočítajú baktérie a ďalšie mikroorganizmy," dodáva M. Majdan. Musíme sa teda s vírusmi naučiť žiť. Ak vás zaujíma epidemiológia, môžete ju študovať v študijnom programe verejné zdravotníctvo na Trnavskej univerzite v Trnave. "Tento odbor je krásny v tom, že je veľmi široký. Študenti počas piatich rokov získajú veľa rôznych poznatkov od klinickej medicíny po epidemiológiu, ktorá zahŕňa aj štatistické analýzy. Po piatich rokoch absolvent rozumie svetu okolo seba a vie rozlíšiť informácie, ktorých sa treba držať od tých, ktoré treba odfiltrovať," odkazuje prorektor M. Majdan na súčasnosť, kde sa často šíria polopravdy, dezinformácie a hoaxy.

Biológovia Peter a Jean Medawarovci už v roku 1977 napísali, že "vírus je zlá správa zabalená v bielkovine." Má pre nás epidemiológ Marek Majdan aspoň nejakú dobrú správu na prahu nového kalendárneho roka? "Jedinou cestou z krízy je plošná vakcinácia. Dobrou správou je, že o niekoľko mesiacov bude na výber z viacerých vakcín. Každý jeden zaočkovaný človek sa bude počítať v dosiahnutí kolektívnej imunity. Všetci, vrátane mňa, máme plné zuby nemožnosti cestovať, nemožnosti sa stretávať, nemožnosti robiť to, čo nás baví." Vypočujte si náš celý rozhovor s naším popredným odborníkom, ktorý verí, že do dvoch mesiacov by sme už mohli vidieť zlepšenie súčasnej epidemiologickej situácie na Slovensku. 

 

Chcete študovať verejné zdravotníctvo? Pozrite si informácie pre uchádzačov.

 

Prečítaje si tiež:

Očkovanie sa začalo v priestoroch Trnavskej univerzity. Medzi prvými zaočkovanými aj rektor Bílik a dekan Slaný

Vďačnosť ako cesta z koronakrízy

Trnavská univerzita v prvej línii: Bojujeme s covidom

Marek Káčer: Ak by sme nemali ústavu, verejný život by sa riadil aktuálnymi vládcami

Trnavské rádio: Vedci z TRUNI skúmajú superšírenie korony

Plošný lockdown je krajné riešenie. Vedci z Trnavskej univerzity skúmajú superšírenie korony

Epidémia obezity je jedným z najvýznamnejších celosvetových problémov

Covid-19: Je tu už druhá vlna alebo ešte len príde? To nevieme

Malý slovník jazyka covid-19

Rektor TU René Bílik: Čo ak príde druhá vlna covid-19?

Martin Rusnák: Epidemiológovia sú v centre pozornosti vtedy, keď sa deje niečo zlé

Lucia Berdisová Ako sme zvládli núdzový stav z právneho hľadiska

Rastislav Maďar: V stávke bolo príliš veľa, aby sme riskovali

Branislav Pupala: Profesia učiteľa koronou veľa získala. Rodičia pochopili, že vyučovanie vyžaduje grif

Jaroslava Brňová: Zdravotníci sa naučili dodržiavať pravidlá a správať sa zodpovednejšie k pacientovi

Martin Rusnák: Z pandémie COVID-19 sa stala zo dňa na deň senzácia

Marek Majdan: Získaním kolektívnej imunity dostaneme nákazu pod kontrolu

Ondrej Kaščák: Je aj hospodársky dôležité udržať školskú dochádzku

Anketa: Ako chcete spomínať na obdobie života s novým koronavírusom?

Fakulta zdravotníctva otvára Inštitút pre globálne zdravie a epidemiológiu

 

foto: TRUNI/Barbora Likavská

 

Trnavskú univerzitu môžete sledovať aj na sociálnych sieťach. Ďakujeme!

      

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.