Skočiť na hlavný obsah

Vychádza nové dvojčíslo univerzitného časopisu Universitas Tyrnaviensis 1-2/2021

Vychádza nové dvojčíslo univerzitného časopisu Universitas Tyrnaviensis 1-2/2021. Hlavnou témou aktuálneho vydania je záver akademického roka 2020/2021, ktorý sme prežili v dištančnej forme a väčšinou v online svete. Preto sme sa rozhodli venovať sa práve kyberpriestoru - pripravili sme rozhovor s právnikom Róbertom Dobrovodským o cybergroomingu a filme V sieti, nechýba analýza sociálnej siete TikTok z pera psychologičky Jany Vindišovej alebo článok študenta Raymonda Kunštatského o kyberbezpečnosti.

Keďže pandemická doba si žiada aj nadhľad a humor, v čísle nemohli chýbať úspešné fejtóny našich študentov. Nezabudli sme však ani na našich dvoch profesorov, ktorí nás počas tohto akademického roka opustili - Richarda Marsinu a Daniela Škovieru.

Univerzitný časopis Universitas Tyrnaviensis vychádza v omladenom šate, ktorý po úvodnom návrhu od dodávateľa dotiahla do úspešného konca grafička vydavateľstva VEDA Jana Janíková. Redakčná rada Universitas Tyrnaviensis vám praje príjemné čítanie!

Z čísla vyberáme: editoriál rektora Trnavskej univerzity profesora Reného Bilíka

Čas nezastal

Pamätám si, ako som pred rokom písal na tomto mieste predjarný príhovor a zdá sa mi takmer neuveriteľné, že čas pokročil natoľko, že sa znova ocitám pred podobnou výzvou. Priznám sa, že je to výzva komplikovaná, pretože by som nerád celú vec vybavil len dajakou strohou bilanciou obsahu toho času, ktorý ubehol a cez ktorý sme sa dostali až do dnešných dní. Tomu obsahu sa však vyhnúť nedá. Navyše, vedenie univerzity, ktoré po mojom vymenovaní za rektora dostalo mandát akademického senátu, sa pomaly, ale isto, približuje k polovici tohto mandátu, preto je obzeranie sa za seba celkom namieste. Lenže ako nájsť spôsob, ktorým sa dá odsunúť fakt, že sme už viac, než rok, strávili v pocite znehybnenia, uviaznutia, ktorý sa navonok ukazuje ako čas bez podstatnejšieho obsahu? Jednou z možností  je práve príležitosť prihovoriť sa Vám, našim čitateľkám a čitateľom.

Ubezpečujem všetkých, že čas nezastal a mnohokrát v ostatných dňoch, týždňoch či mesiacoch sme si na úrovni (verím, že to tak môžem povedať) toho najširšieho vedenia univerzity želali, keby aspoň trocha z toho, čo prinášal, ubudlo. Do definitívnej platnosti vstúpili pravidlá, ktorých prevzatie a upravenie na naše podmienky majú našej univerzite zabezpečiť ďalšiu existenciu. Súčasne, pre podstatnú časť z nás nepochopiteľne, zákonodarcovia rozhodli o skrátení lehôt na ich zavedenie a odskúšanie v podmienkach univerzít. Dnes však máme zostavenú a funkčnú Radu pre vnútorné hodnotenie kvality vysokoškolského vzdelávania na TU, jej stále i dočasné pracovné skupiny a sme pripravení, po prvotných „inventúrach“ na fakultách, otvoriť proces posudzovania i prehodnocovania aktuálnej skladby ponúkaných študijných programov s perspektívou jej úprav. Ruka v ruke s tým pracujeme na zmenách podstatnej časti vnútornej legislatívy, s cieľom vytvoriť racionálny a efektívne fungujúci vnútorný systém kvality spojený s mechanizmami jeho efektívneho a rozumného riadenia. Sústredenie sa na toto všetko by si, prirodzene, vyžadovalo vhodné podmienky aj zo strany štátnej politiky v oblasti vedy, výskumu a vysokoškolského vzdelávania. Pokoj na prácu a masívnu inštitucionálnu podporu. Najmä, ak sme do tohto celého vstupovali s (naivnou?) vierou, že ide o verejný záujem, na konci ktorého môže byť diferenciácia slovenských vysokých škôl na základe ich kvalitatívnych parametrov, a nie na základe politických rozhodnutí.

Výsledok? Sme v štrajkovej pohotovosti! Na z našej strany vynútenom, a to podčiarkujem niekoľkokrát, rokovacom stole totiž stále leží návrh zmien v zákone o vysokých školách, ktoré radikálne okliešťujú samosprávne právomoci vysokých škôl a zasahujú do ich autonómie.

Ako to dopadne? Ťažko povedať, a to hovorím ako účastník rokovaní. Ministerstvo, prostredníctvom ktorého sme financovaní, je totiž presvedčené, že radikálny obrat ku kvalite obsahu našej práce môže priniesť len obmedzenie akademickej samosprávy a to, čo nazývajú „otvorením sa vysokých škôl externým aktérom“. Argumentácia novým spôsobom hodnotenia kvality a masívnou účasťou externých členov hodnotiacich orgánov v tomto procese nezaberá. No veci sa vyjasňujú: štátnym reprezentantom ide najmä o riadiace štruktúry. Presun dôrazu na správne rady, ich kompetenciu pri výbere rektorov a rektorské kompetencie voči dekanom a fakultnému prostrediu. To je liek na údajné zaostávanie našich univerzít v kvalite poskytovaných študijných programov. Nie znižujúce sa rozpočty, nie smiešne nízka podpora vedy, nie kolabujúca infraštruktúra škôl a politikou podporovaný katastrofálny mediálny obraz vedy, výskumu a vzdelávania u nás! Sme uprostred toho všetkého a masívna odpoveď, ktorá sa ozýva z prostredia vysokých škôl, pričom tá naša bola veľmi dobre počuteľná, však dávajú aspoň nádej, že argument, podľa ktorého si rektori a dekani len bránia svoje miesta, sa napokon v plnej miere ukáže ako chabý a vo svojej podstate primitívny. Uvidíme...

Na vyváženie tohto pochmúrneho rozprávania však chcem verejne deklarovať, že univerzite sa darí. Uplynulý rok sme skončili so solídnym hospodárskym výsledkom, pripravované investičné akcie – výstavba kongresovej haly, rekonštrukcia Adalbertína i odstraňovanie havárie na budove pedagogickej fakulty – sú vo fáze, v ktorej sme pripravení buď na realizáciu, alebo na prípadné výzvy, ktoré tieto akcie umožnia financovať.  A hádam svitá aj na postupný návrat študentov do našich posluchární. 

Ďakujem preto všetkým, ktorí ani v situácii výrazne uzamknutého verejného života, nezamkli svoje odhodlanie a na všetkom tom, čo som spomenul, sa s nasadením svojich síl zúčastnili.

Prajem Vám, milé čitateľky, milí čitatelia, príjemné čítanie a optimistický záver akademického roka.

                                                                                                               René Bílik

foto: TRUNI/Barbora Likavská

 

Trnavskú univerzitu môžete sledovať aj na sociálnych sieťach. Ďakujeme!

 https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/facebook201.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/insta.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/linkedin.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/twitter.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/youtube.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/soundcloud.png