Skočiť na hlavný obsah
PR
06.04.2022

Kam po strednej? Na Trnavskú univerzitu

teologická fakulta bratislava knižnica (foto Barbora Likavská)

Trnavská univerzita pozýva do "malého Cambridge" študovať na jednej zo svojich piatich fakúlt: pedagogickej, právnickej, filozofickej, teologickej a na fakulte zdravotníctva a sociálnej práce. Naše akademické tradície siahajú do roku 1635 až do starobylej Trnavy, kde Peter Pázmaň založil novú univerzitu, ktorú sme v roku 1992 - pred tridsiatimi rokmi - obnovili. Momentálne máme viac ako 5 000 študentov a viac ako 32-tisíc absolventov. Prečo začať cestu k múdrosti práve u nás?

Zakotvení v tradícií, ale otvorení dialógu a tolerancii

"Identita a hodnotové zameranie súčasnej Trnavskej univerzity ako vzdelávacej a vedecko-výskumnej inštitúcie sú ukotvené v hodnotách pôvodnej univerzity zo 17. storočia, ale rozvíja ich v súlade s potrebami dnešnej spoločnosti," vysvetľuje dekan teologickej fakulty doc. Jozef Tiňo. V prípade fakulty, na čele ktorej stojí, sa to deje v duchu pluralizmu, ktorý predstavuje otvorenosť pre kritický dialóg  a toleranciu k odlišným názorom. "Je to dôležité, pretože v spoločnosti sa často stretávame s deformovaným chápaním pluralizmu ako pasívneho prijímania postojov iných. Len kompetentne vedený kritický dialóg v duchu tolerancie k odlišným názorom môže zabezpečiť, že táto rôznosť názorov vyústi do konsenzu v otázke základného hodnotového systému spoločnosti," dopĺňa J. Tiňo.

Nový program counseling má hlboký sociálny a spoločenský rozmer.

Okrem základov kresťanskej filozofie a katolíckej teológie môžete na teologickej fakulte študovať od nového akademického roka aj counseling, čo je forma sociálnej pomoci a sprevádzania v záťažových situáciách. Tento nový študijný program ocenila aj akreditačná agentúra: "Jedným z príkladov zaujímavých študijných programov je študijný program counseling Trnavskej univerzity zameraný na starostlivosť a sprevádzanie ľudí v núdzi, zdravotne ťažko postihnutých či znevýhodnené a zraniteľné skupiny obyvateľstva ako sú starí ľudia alebo deti. Táto ponuka má hlboký sociálny a spoločenský rozmer. Absolventi budú mať možnosť uplatniť sa v oblasti sociálnej starostlivosti a v sektore zdravotníctva a sociálnych služieb."

trnavská univerzita (autorka foto Barbora Likavská)

Je "nekvalita vysokých škôl na Slovensku" hoax?

Už viac ako rok naši študenti bojujú o zachovanie akademických slobôd a autonómie. Ministerstvo školstva totiž pripravilo novelu vysokoškolského zákona, ktoré podľa názoru našej študentskej obce výrazne okliešťuje to, čím sa univerzita odlišuje od ostatných inštitúcií - svojou nezávislosťou.

Politici pri presadzovaní nového vysokoškolského zákona neváhali paušalizovať a hovoriť o údajnej nekvalite slovenských vysokých škôl. Dovoľujeme si im nenápadne pripomenúť, že Trnavská univerzita je nositeľom Národnej ceny za kvalitu a tiež je oprávnená používať - ako jediná humanitne orientovaná univerzita na Slovensku - označenie „výskumná univerzita“.

O našich absolventov je trvalo vysoký záujem

Slovami dnešnej doby, hoaxy dezinformácie vyvracia - nie rečami, ale reálnymi výsledkami - dekan fakulty zdravotníctva a sociálnej práce prof. Jaroslav Slaný: "Naši absolventi patrili a patria k tým absolventom slovenských vysokých škôl, o ktorých je skutočne trvalo vysoký záujem – a to jednak preto, že ich profesijné zameranie je vysoko potrebné pre našu spoločnosť – zdravotnícke odbory (ošetrovateľstvo, verejné zdravotníctvo, laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve) a sociálna práca, jednak preto, že úroveň prípravy našich študentov prevyšuje bežnú úroveň na Slovensku. Toto potvrdzuje aj miera nezamestnanosti našich absolventov, ktorá je prakticky nulová. A záujem o nich nie je len na Slovensku, ale vieme, že naši absolventi sú veľmi úspešní aj v zahraničí (Česká republika, Rakúsko, Nemecko a pod.)."

Akademické rebríčky na prvých miestach obsadzujú aj naše ďalšie fakulty: právnická, pedagogická a filozofická. Ako dodáva dekan teologickej fakulty J. Tiňo, "máme tu kompetentných pedagógov a v oblasti vedy a výskumu rozbehnuté kvalitné projekty, v ktorých chceme pokračovať ďalej, a zároveň víziu nových projektov, ktoré plánujeme. Čo je dôležité, sme malá fakulta, ktorá v učebnom procese môže dobre napĺňať jezuitské cura personalis, teda osobný prístup ku každému študentovi."

trnavská univerzita (autorka foto Barbora Likavská)

(Nielen) zdravotnícke novinky

Nielen Trnavská univerzita, ale aj ostatné vysoké školy prechádzajú náročnou akreditáciou a spúšťajú vnútorné systémy riadenia kvality. Každá fakulta žije svojím dynamickým životom a prináša mnoho noviniek, najmä v skvalitňovaní ponuky vzdelávania. Za všetky naše fakulty spomeňme zdravotnícku, na ktorej môžete vyštudovať aj magisterský stupeň v študijnom odbore ošetrovateľstvo. Pribudlo tiež špecializačné štúdium ošetrovateľstvo v pediatrii a starostlivosť o dospelých.

Ako jediní má FZSP spustený bakalársky študijný program rozvoj dieťaťa a štúdium rodiny. "V študijnom programe učíme študentov kreatívne využívať poznatky zo psychológie, pedagogiky, práva, filozofie, pediatrie tak, aby dokázali aplikovať získané vedomosti do výkonu práce s deťmi so zdravotným znevýhodnením, s poruchami správania, deťmi žijúcimi vo vylúčených komunitách alebo v chudobe, žijúcimi s rodičmi so závislosťou, v rodinách, kde sú ohrozené násilím a podobne," približuje prof. J. Slaný.

Tento rok na fakulte zdravotníctva a sociálnej práce taktiež inovovali aj magisterské štúdium sociálnej práce, v ktorom sa môže študovať v troch variantoch: sociálna práca so zameraním na štúdium rodiny, sociálna práca so zameraním na riadenie a organizáciu sociálnych služieb a ak sa študent nedokáže rozhodnúť, môže si cez systém voliteľných predmetov navoliť z oboch zameraní a skončí ako magister sociálnej práce.

Trnava (autorka foto Barbora Likavská)

Cesta k múdrosti začína na Trnavskej univerzite. Stačí len vykročiť

Študenti u nás oceňujú blízkosť k pedagógom, možnosť otvorene sa pýtať, ale páči sa im aj rodinná atmosféra i samotné mesto Trnava, ktoré patrí medzi najkrajšie na Slovensku (objektívne). "Na Trnavskej univerzite som nadmieru spokojná úplne so všetkým a nikdy by som nemenila. Nielen profesori, ale aj páni vrátnici, pani bufetárka a panie na študijnom oddelení sú vždy pripravení nám pomôcť. Všetci sú priateľskí a pristupujú k nám s maximálnou profesionalitou," hovorí predsedníčka Študentskej rady (kde sa môžete potom angažovať) Nicole Makóová. Študenti vám tiež ponúkajú počas celého štúdia tútoring - aby ste neboli sami a mal vám kto pomôcť počas najbližších piatich vysokoškolských rokov.

Tešíme sa na všetkých uchádzačov, ktorí si k nám podajú prihlášku a potom od septembra nastúpia. Ponuku štúdia nájdete v prehľadnej podobe na Portáli VŠ.

V prípade akýchkoľvek otázok či nejasností ohľadom štúdia na TRUNI neváhajte nás pr [at] truni.sk (subject: Ot%C3%A1zka%20z%20webu%20TRUNI) (kontaktovať,) najlepšie priamo cez študijné oddelenia jednotlivých fakúlt. Univerzita sa usiluje svojím študentom vychádzať maximálne v ústrety, ak to dokladuje aj absolvent pedagogickej fakulty Ivan Iľko: "Aj napriek náročnosti štúdia som mal vždy dostatok času na život mimo fakultu, ktorý je v Trnave skvelý. Univerzita ponúka množstvo športových, kultúrnych a vzdelávacích činností, ktoré môžete využiť. Nakoľko rád športujem a som spoločensky založený, počas môjho štúdia som spoznal množstvo ľudí, s ktorými som v kontakte dodnes. Počas štúdia som nemal problém nájsť si aj prácu a získať ďalšie zručnosti a skúsenosti z biznisového a neziskového sektoru."

Kto si vyberie Trnavskú univerzitu, neoľutuje. Podľa aktuálnej študentskej ankety je až 94% našich absolventov spokojných s výberom študijného programu na Trnavskej univerzite. Navyše, až 85 % našich absolventov sa uplatňuje vo svojom odbore. Môžete sa k nim zaradiť aj vy. Stačí len vykročiť na cestu. Cestu k múdrosti.

začni svoju cestu k múdrosti na truni

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.