Skočiť na hlavný obsah
Študentská rada Trnavskej univerzity
23.02.2022

Stanovisko študentskej časti akademickej obce Trnavskej univerzity k novele vysokoškolského zákona

STANOVISKO ŠTUDENTSKEJ ČASTI AKADEMICKEJ OBCE TRNAVSKEJ UNIVERZITY K NOVELE VYSOKOŠKOLSKÉHO ZÁKONA

Novela zákona o vysokých školách je v slovenskej spoločnosti aktuálne často skloňovanou témou, ktorá sa týka každého jedného z nás, študentov. V uplynulých dňoch zazneli zo strany reprezentácií vysokých škôl (ŠRVŠ a RVS) rozdielne ustanovenia k tejto novele.  Na základe toho Študentská rada Trnavskej univerzity a delegáti zastupujúci študentov v Študentskej rade vysokých škôl sa rozhodli zorganizovať diskusiu zaoberajúcu sa touto témou. 

Každý  študent Trnavskej univerzity v Trnave bol pozvaný na otvorenú diskusiu, ktorá sa konala dňa 21. februára 2022 o 18:00 na Filozofickej fakulte TU. Cieľom diskusie bolo zistiť aké sú názory študentov na problematiku novely a dať študentom možnosť slobodne sa vyjadriť a na základe plurality názorov si vytvoriť vlastný kritický postoj k tejto téme. Takáto prax je v Študentskej rade Trnavskej univerzity zaužívaná, keďže debaty k novele vysokoškolského zákona sa organizujú už od februára minulého roku.                                  

V rámci diskusie študenti dospeli k názoru, že vnímajú ako pozitívne jednotlivé ustanovenia, ktoré boli zapracované do návrhu novely zákona o vysokých školách. Predchádzajúce znenia novely sa stretli s odporom zo strany študentov Trnavskej univerzity, o čom svedčí aj ich aktívna účasť na minuloročnej protestnej akcii. Na diskusii študenti uznali, že súčasné platné znenie novely je prístupnejšie a celkovo vyvoláva u študentov menej obáv než jej februárová podoba.

Viacerí študenti vyjadrili obavy z narušenia samosprávneho chodu riadenia univerzít, ktoré spočíva v zmene postavenia správnych rád vysokých škôl

Ak hovoríme o jej pozitívach, študenti TRUNI vítajú pomerné školné, zjednotenie dĺžky externej a dennej formy štúdia a nezlučiteľnosť funkcie rektora s funkciou poslanca NR SR a člena vlády SR.

Na druhej strane v diskusii viacerí študenti vyjadrili obavy z narušenia samosprávneho chodu riadenia univerzít, ktoré spočíva v zmene postavenia správnych rád vysokých škôl (správna rada vysokej školy sa stane rozhodovacím orgánom verejnej vysokej školy a nebude už plniť len úlohu kontrolného orgánu), spojenej s posilnením právomocí rektora.

Ďalšia obava, ktorá odznela pri študentských debatách, bola zrušenie záruk pre opätovné ustanovenie fakultných orgánov, čo môže viesť k zníženiu zastúpenia študentov v rozhodovacích orgánoch fakúlt, pričom spolu s možným znížením počtu študentov v akademických senátoch z 1/3 na 1/4 sa môže výrazne oslabiť celkové postavenie študentov.  Takéto zmeny sú v rozpore so základnými hodnotami, na ktorých stojí podstata vysokého školstva a s nimi sa študenti nedokážu stotožniť.

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.