Skočiť na hlavný obsah
PR
01.03.2022

Čo čítajú študenti Trnavskej univerzity?

Marec je mesiac, ktorý sa nám spája  s príchodom jari, keď sa začína všetko zelenať a kvitnúť. Marec je však aj mesiacom knihy, vďaka ktorým môžu zasa kvitnúť naše vedomosti, myšlienky a poznatky. Mnohí z nás po nej siahajú v rámci svojho oddychu, záľuby alebo aj ako úniku z našich každodenných povinností a starostí a možno v súčasnej dobe aj krátenia si karanténnej chvíle.  Po knihách radi siahajú aj naši študenti a prezradili nám, čo práve čítajú. V ktorej knihe môžeme nájsť paralelu s dnešnou politickou situáciou? Alebo drámu s nečakanými zvratmi? Romantické duše nájdu tiež dobré tipy na čítanie ako aj tí, ktorí by chceli dosiahnuť pokoj, spokojnosť, láskavosť a múdrosť. 

ČO ČÍTA FILOZOFICKÁ FAKULTA?

Morálka práva

Dominika Kuchárová, ktorá je nielen prváčkou na magisterskom stupni práva, ale aj prváčkou na bakalárskom stupni v programe filozofia, číta a odporúča knihu Morálka práva od Lona Luvoisa Fullera. “K tejto knihe sa stále vraciam, pretože jej nadčasovosť mi stále takpovediac hladí dušu. Autor si vytvoril nešťastnú alegóriu o kráľovi Rexovi, ktorý nastúpil na svoj pomyselný trón ako horlivý reformátor, no jeho chaotické vládnutie zapríčinilo, že nepriniesol občanom nič, okrem zmätku. Vidíte v tom pararelu so súčasnosťou ?” 

Kráľ Rex nastúpil na pomyselný trón ako horlivý reformátor, no jeho chaotické vládnutie zapríčinilo, že nepriniesol občanom nič, okrem zmätku.

Toto nie je fajka

“Ako mnohí z nás, aj ja som unavený súčasnou situáciou a v týchto dňoch som siahol po oddychovejšom čítaní v podobe krátkeho spisu Michela Foucaulta Toto nie je fajka. Niektorí sa možno podivia, prečo píšem o ,,povinnom filozofickom čítaní”, v mojom prípade však nešlo o úlohu na seminár,"  hovorí taktiež študent filozofie Roman Pikulík.

Foucault vo svojom diele opisuje obraz belgického maliara René Magritteho s rovnakým názvom, ako je názov knihy. "Skúmajú sa pritom vzťahy slov a objektov reprezentovaných slovami, obrazov k iným obrazom, ako aj vzťahy slov navzájom v rámci daného obrazu, pričom Foucalt podáva svoje myšlienky o kaligrame, maľbe, funkcii slov a mnohom inom. Odporúčať túto knihu ako formu "úniku" je však nesprávne. Naopak, ak ju otvoríte, ponúkne sa vám možnosť premýšľať o vzťahoch významu a vizuálneho v nových rovinách a tak po pozornom prečítaní môžete získať iný pohľad na nové médiá ako memes, Instagram či TikTok.” 

Literárny vedec a rektor Trnavskej univerzity prof. René Bílik: Mám rád príbehy, v ktorých víťazí slušnosť a spravodlivosť

ČO ČÍTA FAKULTA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE?

Kóma

Tretiačka v študijnom programe verejné zdravotníctvo Kamila Korimová siahla po americkom autorovi bestsellerov a lekárovi Robinovi Cookovi a jeho kihe Kóma.

"Vzhľadom na to že sa zaujímam o zdravotníctvo, bola kniha pre mňa veľmi zaujímavou a náučnou. V knihe sa nachádza veľmi veľa odborných názvov. Nie všetkým som na začiatku čítania porozumela, no keď som sa dostala do deja, všetko mi dávalo zmysel," delí sa o svoje čitateľské zážitky Kamila.

Kniha je o začínajúcej medičke Susan a pacientke, ktorá sa nepreberie z kómy. V knihe sa Susan nevyrovnáva len s jej zdravotnými problémami, ale tiež sa snaží vyriešiť veci po svojom. Od chvíle, keď Susan narazí na stopy nezákonného obchodu s ľudskými orgánmi, jej do cesty prichádza stále viac a viac nečakaných udalostí. Netuší však, že sa pustila do vopred prehratého boja. Na základe jej podozrenia nemôže veriť už ani svojim kolegom. Preberie sa pacientka z kómy? Kto je chladnokrvný vrah a boss nezákonného obchodu? Bude mu Susan stáť zoči voči? Vykonáva vrah len príkazy od niekoho druhého? Viac už Kamila neprezradí.

"Kniha Kóma bude určite napínavou a zaujímavou pre všetkých čitateľov od skorého začiatku. Knihu určite odporúčam či už zo zdravotného hľadiska tak aj z hľadiska nečakanej drámy a zvratu niekoľkých udalostí.” 

Tenis je môj život

Kamilin spolužiak Jozef Očenáš siahol po literatúre iného typu, a to biografii Tenis je môj život o úspešnej slovenskej tenistke Dominike Cibulkovej. Kniha je podľa Jozefa určená milovníkom tenisu, fanúšikom Dominiky, ako aj pre každého jedného Slováka. "V knihe sú opísané začiatky s tenisom, problémy s prijatím do tenisovej asociácie, ale najmä jej skorý nástup na profesionálny rebríček ženského tenisu. Dominika opisovala každodenné „trápenie“ v posilňovni, radosť, smútok a slzy na kurte, ako aj po každom či už vyhranom alebo prehranom zápase. V knihe sa venovala aj svojej svadbe s manželom Michalom Navarrom, podpore rodičov a v závere knihy sa dozvedáme o ukončení 15-ročnej kariéry v tenise. Knihu určite odporúčam ako veľký fanúšik tenisu a hlavne Dominiky. Dozvedáme sa veci, ktoré by sme inak nemali odkiaľ zistiť. V knihe je taktiež veľa obrázkov z úspešných zápasov a z finále turnajov, ktoré sa jej podarilo vyhrať až osemkrát," dopĺňa čitateľ a náš študent Jozef Očenáš. 

Vyberte si vašu novú knihu na štúdium či oddych z Univerzitnej knižnice Trnavskej univerzity

ČO ČÍTA PEDAGOGICKÁ FAKULTA?

Biela séria

Janka Pišková, študentka učiteľstva slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a literatúry číta Bielu sériu od spisovateľky s menom Maya Sinay. Biela séria obsahuje šesť dielov, zatiaľ z nich boli vydané v slovenčine len prvé tri: Navždy, Jedného dňa a Veriť. "K tejto sérii som sa dostala úplnou náhodou, keď som v jednej súťaži vyhrala prvé dve knihy. Nevedela som, čo od nich očakávať, o autorke a o jej dielach som dovtedy nič nepočula, "spomína Janka. "No hneď po prvých pár stranách som nevedela prestať čítať. Sú to romány kratšieho typu, ktoré, ak vás pohltia, ste schopní prečítať jednu za deň. Každá z kníh rozpráva príbeh inej postavy, ktoré v románoch vystupujú a ich osudy sú navzájom poprepletané a dopĺňajú sa. Každá z nich sa odohráva v inom časovom období a taktiež v iných krajinách. Ak však nie ste milovníkmi romantických románov, plných zvratov, neočakávaných situácií a drámy, Biela séria nebude vaša šálka kávy. Je to však príjemné oddychové čítanie, v ktorom sa väčšina z nás určite nájde.” 

Dolores Claiborne

“Práve čítam Dolores Claiborne od kráľa hororov Stephena Kinga. Je to psychologický triler z prostredia Ameriky. Dej sa odohráva na území Little Tall Island pri mestečku Maine," delí sa o svoje skúsenosti budúci učiteľ anglického jazyka a literatúry Ladislav Baláž.

"Kniha je písaná v hovorovej angličtine (formou priznania), teda sa tam nachádza veľa hovorových slov, slovných spojení a výrazov, ktoré môžu mne, ako študentovi anglického jazyka, pomôcť nielen pri štúdiu, ale aj v reálnom živote. Príbeh sa zameriava na 65-ročnú dámu, Dolores, ktorá po zavraždení svojho manžela našla prácu na malom ostrove, kde opatrovala staršiu pani, Veru Donovan. Po jej smrti je Dolores hlavný podozrivý."

Táto kniha, ako všetky iné knihy od Stephena Kinga, zaujala Ladislava kvôli Kingovmu zaujímavému štýlu písania - o ktorom King sám vydal knihu O písaní. "Dej je napínavý, graduje a celkovo sa dobre číta. Ak by som toto dielo mal niekomu odporučiť, tak určite študentom anglického jazyka (ak si výberu možnosť čítať ju v origináli), ale zároveň aj všetkým tým, čo majú radi napínavé knihy plné zvratov, intríg, vrážd a nadprirodzena," vraví náš študent v prvom ročníku magisterského štúdia Ladislav Baláž. 
 

ČO ČÍTA PRÁVNICKÁ FAKULTA?

Rómeo a Júlia

“Duša klasika a  srdce romantika. Asi tak by sa dalo charakterizovať prepojenie medzi mnou a  Williamom Shakespearom ako autorom tejto knihy. V  posledných dňoch som sa rozhodla pocestovať v  čase aj priestore a  v  čase pandémie som bez vakcinácie zamierila do talianskej Verony. Využila som možnosť bezplatného dotyku histórie skĺbeného s  romantikou..."

Kto sa začítal do týchto riadkov študentky práva Andrei Mičudovej, určite vie, o akom nesmrteľnom Shakespearovom diele je reč. Rómeo a Júlia. Každý o nich počul: minimálne vo filme či si ich osud pamätá aspoň z učiva na strednej škole. "Je to príbeh dvoch znepriatelených rodov Montekovcov a  Capuletovcov, ktorých deti sa rozhodli ukončiť spor svojich rodín, hoci za to zaplatili životom."

Takto prerozprávala dej Andrea: Rómeo Montek sa zamiloval do zasnúbenej Júlie Capuletiovej a  ona sa mu rozhodla jeho lásku oplatiť. Po pár stretnutiach a  balkónových rozhovoroch Júlia zabudla na „neokrôchaného“ Parisa, ktorého si mala vziať na príkaz svojho otca. Jej otec o tom nechcel ani počuť a Júlia mu povedala, že radšej zomrie než sa vydať za grófa Parisa. A tak sa aj stalo. Noc pred svadbou vypila čarovný odvar, ktorý mal  na tri dni predstierať jej smrť. Rómeo bol vtedy vo vyhnanstve, kvôli verejnému zápasu, kde zabil príslušníka rodu Júliinej rodiny. Poslíček mal Rómeovi od Júlii doniesť správu, že ho u  mnícha Lorenza bude ako manželka čakať a  spoločne utečú preč z  Verony (Rómeo a  Júlia sa potajomky zosobášili pod požehnaním mnícha Lorenza, Rómeovho dobrého priateľa), no zvesť o mŕtvej Júlii sa k  Rómeovi dostala skôr než posol so správou. Vracajúc sa do Verony, kúpil si jed, ktorý pri ochabnutom tele Júlie vypil. Lorenzo ho nestihol zastaviť, nakoľko bol mimo Capuletovej hrobky, kde ležala Júlia.

"Z  tej situácie, kedy Rómeo ide vypiť jed, cítiť takú silnú beznádej a  lásku, že sa tomu pocitu nemôže nič vyrovnať. Ani beznádej dnešných dní, kedy sme zavretí doma a  nemôžeme byť s  priateľmi," uvažuje Andrea a pokračuje: A  Júliina hrôza v očiach keď po prebudení zistí, že jej manžel leží vedľa nej mŕtvy... „Milý môj, vidím, fľaštičku máš v  dlani. Jed pomohol ti do nebeskej brány. Egoista! A  nenechal si ani kvapôčku, čo by pomohla aj mne!“ To sú slová krehkej Júlie, ktorá pár chvíľ potom umiera pod Rómeovou dýkou...  

"Tento príbeh je pre mňa dojemným, ale zároveň aj najkrajším a  najobľúbenejším literárnym dielom," približuje Andrea. "Každá osoba si v tomto diele totižto nájde kúsok seba. Všetci totižto máme čosi, čo nám je bránené, hoci po tom veľmi túžime... V dnešnej dobe to môžem porovnať s  pocitmi, ktoré určite cítime teraz všetci. Beznádej, samota, vzdialenosť od priateľov pár kilometrov... Ak cítite, že tieto pocity u  vás idú explodovať, siahnite po tejto knižke. Tak ako aj ja, určite pochopíte, že život Rómea a  Júlie bol o  čosi trpkejší... A  ako sa hovorí: „Každá starosť sa nám zdá menšia, keď vieme, že niekde na svete je niekto, kto má svoj život čo i  len o kvapôčku ťažší, ako my...“ 

Prelistovanie tejto knižky vám v  čase pandémie dodá aj to, čo vám chýba, myslí si Andrea. "Môžete cestovať do talianskej Verony bez PCR testov a bez dlhého čakania na vakcinačný poradovník. Môžete sa preniesť na kultúrne podujatie v  štýle rytierskych súbojov. Môžete cítiť lásku, ktorá bola tak silná a  krásna. Môžete sa inšpirovať vyznaniami citov, na ktoré je tento príbeh bohatý... Ja som ho čítala už asi dvanástykrát, no cítim sa pri ňom ako po prvý raz. Určite si ho aj vy zamilujete... “ 

Sila rozumu v bláznivej dobe

Z iného súdka vybral svoju rozčítanú knihu študent práva Viliam Michalík.

“Pre právnika je dôležité vedieť čítať s porozumením a vedieť kriticky tieto informácie vyhodnotiť. To sú ale schopnosti, s ktorými nám nestačí sa narodiť, ale ktoré musíme neustále cibriť a "aktualizovať". V dobe, keď môže byť pre niekoho ťažké orientovať sa v množstve informácií, ktoré mu denne lietajú okolo hlavy, je dobré, ak si na takýto tréning zoberieme niekoho na pomoc."

Ján Markoš nás donúti zamýšľať sa nad pravým významom slov a viet a ukáže nám, ako jednoducho sme manipulovateľní zložitými textami a "pokrivenými" grafmi

Pre Viliama je takouto pomocou Ján Markoš so svojou Silou rozumu v bláznivej dobe. "Kniha, ako sama v podnadpise hovorí, je manuálom kritického myslenia. Počas jej čítania nás v piatich hlavných kapitolách donúti zamýšľať sa nad pravým významom slov a viet a ukáže nám, ako jednoducho sme manipulovateľní zložitými textami a "pokrivenými" grafmi. To hlavné, čo si z nej môžeme odniesť, je schopnosť sa takýmto pokusom brániť a nestať sa tovarom na trhu s číslami. Túto knihu by som neodporučil iba právníkom, ale každému rozumnému človeku, ktorý nechce chápaním sveta uviaznuť v 20. storočí, ktoré verilo všetkému, čo sa povedalo v televízii.” 


 
TEOLOGICKÁ FAKULTA 

Nám už dobre známa Katarína Kalamenová, ktorá študuje na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity a na Erasmus zašla do Frankfurtu, číta Buddhov mozog od neuropsychológa Ricka Hansonamedzinárodne známeho svojimi technikami, ktoré vyvinul na základe súhry všímavosti, výskumu mozgu a psychológie. Je zakladateľom Wellspringovho inštitútu pre neurovedu a kontemplatívnu múdrosť a ako významného rečníka si ho pozvali mnohé univerzity vrátane Oxfordu, Stanfordu a Harvardu. Vyučuje v meditačných centrách po celom svete.

Podľa našej študentky teológie Hanson koherentne a pragmaticky kombinuje najnovšie poznatky neurovedy so základnými myšlienkami budhizmu. Opisuje, ako môžeme posilniť naše nervové okruhy v mozgu, aby sme kultivovali hlboký pokoj, spokojnosť, láskavosť a múdrosť. Je to veľmi praktická kniha, ktorej jednoduché a silné meditácie a cvičenia sú okamžite použiteľné. Vopred daný vývoj na siedmich cestách (pokoj, láska, plnosť, celistvosť, úplnosť, prítomnosť a  večnosť) vedie k duchovnému prebudeniu, ale už prvé kroky môžu byť veľmi užitočné pre každodenný život, aby sa v náročných situáciách zachoval pokoj a aby sa človek cítil šťastný a prijatý."

Čo je na tejto knihe zvláštne? Prístup Ricka Hansona je založený na spojení moderného výskumu mozgu, psychológie a budhistickej múdrosti, spomína Katarína. "Používa základy budhizmu a ukazuje, ako môžeme prostredníctvom svojich myšlienok formovať náš mozog tak, aby sme vytvorili potrebný základ pre ukotvenie siedmich vlastností prebudenia hlboko vo vnútri. Pre koho je to určené?,,Pre ľudí ako som ja, pre ľudí (nie mnísi) s obmedzeným časovým rozpočtom na cvičenia, ľudia, ktorí sú tu a teraz.“ Ako najlepšie uplatníte to, čo čítate, v praxi? Program Ricka Hansona má sedem rozdelených úrovní: Každá kapitola obsahuje riadené meditácie, komentáre a citácie a končí sa zoznamom odporúčaní, ako možno to, čo ste sa naučili, začleniť do každodenného života."

Démon alkohol

Absolvent teologickej fakulty Pavol Blaho odporúča na čítanie Démon alkohol od Jacka Londona“Táto kniha je geniálnou autobiografickou spoveďou autora, ktorý sa v nej vyznáva zo svojej závislosti od alkoholu. Jack London (1876 – 1916) je svetoznámy americký spisovateľ, jeho diela pre deti a mládež ako Biely tesák a Volanie divočiny pozná snáď takmer každý. Jeho život bol síce krátky, ale zato mimoriadne pestrý, plný dobrodružstiev, víťazstiev i pádov. Za spoločný znak všetkých jeho kníh možno považovať reflexiu o  vzťahu medzi človekom a prírodou a situácie, v ktorých ide o život a prežije ten, kto má silnú vôľu. London takisto dokázal geniálnym spôsobom pretaviť svoje drsné životné skúsenosti do literárneho textu," opisuje Pavol.

Hneď v úvode recenzie vyjadruje Pavol veľký obdiv autorovi, pretože je len málo ľudí, ktorí si dokážu uznať svoje chyby a nemajú problém s tým, aby o nich aj otvorene hovorili. "Z autorovho života je známe, že tomuto "démonovi" holdoval v naozaj veľkej miere, čiže veľmi dobre vedel, o čom píše. Príbeh sa začína jeho prvou skúsenosťou s "démonom alkoholom“, ktorú zažil už vo veku piatich rokov, keď ho otec poslal do pohostinstva po pivo. Kniha ma svojim pútavým dejom a zaujímavou filozofiou autora oslovila takmer ihneď, po prečítaní prvej kapitoly. Cieľom autora nebolo ospravedlňovať svoje chyby, ale skôr varovať čitateľa pred tým, aké je ľahké prepadnúť ,,démonovi alkoholu“ a  aké je náročné potom prekonať túto závislosť. Za hlavný nedostatok knihy považujem trochu krkolomný a  ťažkopádny český preklad a  miestami sa vyskytujúce zdĺhavé opisy prostredia.  Čo bolo spúšťačom autorovho nadmerného pitia? Bol to strach? Túžba po prijatí do kolektívu ostatných? Nepriazeň osudu? Nuda? Genetické predispozície? Podarilo sa mu nad svojou závislosťou vyhrať? Odpovede na uvedené otázky získate, ak si prečítate túto útlu knižočku, ktorá však svojmu čitateľovi ponúka väčší obsah a  viacej ponaučení do života, ako mnohé iné, rozsahom väčšie knihy," dodáva Pavol. 

 

Za spoluprácu ďakujeme predsedníčke Študentskej rady Nicole Makóovej

foto: TRUNI/Barbora Likavská

Pôvodne vyšlo 17. marca 2021. Aktualizované 1. marca 2022.

✅  Tvoja veľká budúcnosť sa začína v Malom Cambridge na Trnavskej univerzite #truni

✅  Prihlás sa ešte dnes

✅  Viac informácií nájdeš tu

✅  Zaujímajú ťa informácie z diania na TRUNI? Prihláste sa na odber nášho newslettra.

 

Trnavskú univerzitu môžeš sledovať aj na sociálnych sieťach. Ďakujeme!

 https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/facebook201.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/insta.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/linkedin.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/twitter.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/youtube.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/soundcloud.png 

 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.