Skočiť na hlavný obsah
PR
01.07.2021

Prečo sa dali zaočkovať proti covidu naši študenti

Zmyslom očkovania je predovšetkým ochrana života a zdravia. "Svojho vlastného, tu je v hre zodpovednosť voči sebe, a aj života tých, ktorí sú okolo mňa a pri mne. Tu je v hre zase zodpovednosť voči druhým," vyjadril sa smerom k akademickej obci rektor Trnavskej univerzity prof. René Bílik. "Prosím vás, aby ste svoj osobný postup zvážili. Len vtedy, ak budeme zdraví a ak sa nebudeme navzájom ohrozovať vírusom, ktorý na istý čas nie je vidieť, sa budeme môcť v nasledujúcom akademickom roku spolu stretávať a napĺňať zmysel našej akademickej činnosti a existencie našej alma mater."

Ako sa k očkovaniu stavajú naši študenti? Prečo sa dali zaočkovať? V čom vidia zmysel vakcinácie? Bude naša vyššia zaočkovanosť cestou k "normálnej", prezenčnej forme výučby od septembra 2021? 

FAKULTA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE: DOBRÝ KROK PRE NÁS VŠETKÝCH

Bc. Kamila Korimová (1. ročník Mgr., odbor: verejné zdravotníctvo): Čo sa týka očkovania, myslím si, že je to dobrý krok vpred pre nás všetkých. Určite nie len ja, ale aj iní študenti by sa radi vrátili do prezenčného režimu vyučovania na našej TRUNI. Myslím, že viacerí by sme radi privítali zodpovedný prístup či už od študentov, tak aj od celej populácie a očkovaním sa spolu vrátili do normálneho režimu. Preto, prosím, buďme zodpovední a spoločne to zvládneme.

Mgr. Vladimír Filipovič (odbor: verejné zdravotníctvo): Očkovanie je našou najúčinnejšou zbraňou voči prenosným ochoreniam. Vďaka očkovaniu bola eradikovaná variola. Účinným spôsobom, ako znova obnoviť náš život v našej krajine, je sa dať zaočkovať. Našou zodpovednosťou je vecne prispievať k podpore a ochrane zdravia.

Zuzana Rožaiová (1. ročník Bc., odbor: laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve): Mojím skromným názorom viem povedať, že očkovanie je najúčinnejšia ochrana pred infekčnými ochoreniami, na ktoré sa v minulosti vo veľkom zomieralo. Zabraňuje chorobám, ktoré by nám mohli spôsobiť fatálne následky či už by boli trvalé, alebo by jedincov postihla smrť. Áno, je pravda, že naše telo si vytvorí pamäťové bunky a potom ľahšie prekoná ochorenie, avšak musíme si zapamätať, že naše telo nechce neustále viesť vojnu. Mali by sme si uvedomiť aká je vakcinácia dôležitá, už len vďaka očkovaniu nemáme epidémie záškrtu, tuberkulózy, tetanu, detskej obrny, čierneho kašľu alebo najviac obávaného ochorenia 18. storočia, akým boli práve kiahne.

Bc. Jozef Očenáš (1. ročník Mgr., odbor: verejné zdravotníctvo): Môj názor na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bol vždy kladný a od začiatku som podporoval a podporujem vývoj vakcín. Určite by som bol rád, keby ľudia racionálnejšie premýšľali a neverili rôznym antivakcinačným kampaniam. Vakcinácia je aktuálne našim najväčším pozitívom k prinavráteniu života a štúdia do normálnych koľají.

PEDAGOGICKÁ FAKULTA: ZAŽIŤ ÚŽASNÝ ŽIVOT PLNÝ KAMARÁTOV

Bc. Tereza Šimončičová (1. ročník Mgr., odbor: učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry a anglického jazyka a literatúry): Uplynulý rok bol výzva. Aj napriek tomu, že nás naučil zomknúť sa a úzko spolupracovať či komunikovať výlučne v online prostredí, boli sme donútení stráviť mnoho času v izolácii, čo zdôraznilo fundamentálnu potrebu človeka socializovať sa. Vďaka každému jednému, ktorý sa dáme „uštipnúť“, budeme o krok bližšie k oživeniu starého, dobrého študentského života a spoločne už v septembri budeme môcť vdýchnuť život priestorom našej alma mater, našej TRUNI. Vráťme spoločne svetu rovnováhu.

Bc. Ladislav Baláž (1. ročník Mgr., odbor: učiteľstvo anglického jazyka): Dôležitosť očkovania by nemal podceniť nikto. Či už dospelý pracujúci, študent či senior. Ak chceme zvíťaziť nad koronou, vrátiť sa do školy a znova zažiť ten úžasný študentský život plný kamarátov, večierkov, chodbovíc a všetkých tých zábavných podujatí, ktoré nám univerzita vždy poskytla, potrebujeme využiť šancu dať sa zaočkovať. Je to „priepustka“ k vráteniu sa do ául, prednáškových či seminárnych miestností, ako aj vidieť svojich kamarátov, spolužiakov a vyučujúcich v reálnom živote, nie cez Teams.

FILOZOFICKÁ FAKULTA: OČKOVANÍM PREJAVUJEME NAŠU SPOLUPATRIČNOSŤ

Adam Olšiak (3. ročník Bc., odbor: psychológia): Som zaočkovaný, pre niektoré a niektorých ešte viac kontroverznou vakcínou ako tie ostatné: AstrouZenecou. Prečo som sa dal zaočkovať a prečo práve ňou? Vakcíny na rôzne choroby nie sú výmyslom 21. storočia. Niektorých očkujú už ako deti. Aj mňa očkovali. Zatiaľ sa zdá, že svoje telo ovládam ja sám a ani rodičia ma nedokázali nájsť inak ako telefonicky, keď som ako tínedžer ušiel na chatu s kamošmi. Niektorí a niektoré moji príbuzní koronu mali. Vidieť, ako sú dva týždne bezmocní, bez možnosti pomôcť im, už určite nechcem zažiť. Posledným, čo by vedecká pôda chcela, myslím si, je človeku ublížiť. Sama zamestnáva ľudí, ktorí a ktoré jej produkty využívajú. Preto jej verím a verím aj vakcínam. AstrouZenecou, som očkovaný preto, pretože to bola prvá možnosť a šanca "vyfasovať" trombózu, je tak niekoľko 1000-krát násobne menšia ako to, že po neočkovaní na koronu človek zomrie.. A preto som sa dal očkovať (aj keď som skôr introvert)!

Veronika Miklovičová (2. ročník Bc., odbor: politológia): Očkovaním proti COVID-19 prejavujeme našu spolupatričnosť. Aj vďaka kolektívnej imunite sa budeme môcť opäť vrátiť do života, aký sme žili pred pandémiou. Táto vakcína je ale pre mňa dôležitá aj preto, že sa s veľkou pravdepodobnosťou vyhnem ťažkému priebehu ochorenia, ktoré nechcem už nikdy zažiť.

PRÁVNICKÁ FAKULTA: VERÍM VEDE

Nicole Makóová (predsedníčka Študentskej rady TRUNI): Zaočkovať som sa dala z dvoch prostých dôvodov. Prvým je, že chránim seba a aj ostatných ľudí. Druhým dôvodom je VOĽNOSŤ. Iba vďaka vakcínami sa bude môcť svet konečne vrátiť do pôvodného stavu a my si budeme môcť užiť bezpečné cestovanie, či návrat na našu alma mater.

Bc. Dominika Kuchárová (1. ročník Mgr., odbor: právo): Dnes už všade vidíme heslo, že vakcína je sloboda. So slobodou ale prichádza aj zodpovednosť̌. Máme pred sebou rozhodnutie, či pomôžeme vytvoriť kolektívnu imunitu, ktorú ako spoločnosť potrebujeme. Dala som sa zaočkovať, pretože verím vede, myslím na občiansku spoločnosť̌ a v neposlednom rade na svojich najbližších.

Patrik Ondrejech: Vakcína je cesta na slobodu. Mám rád čas strávený s priateľmi, a aj vďaka nej viem, že nevystavujem seba, ich a ani naše okolie takému riziku, ako bez nej.

Andrea Mičudová: Vakcinácia je dôležitý míľnik k návratu do normálu. Mojou motiváciou k zaočkovaniu je fakt, že niektorí ľudia majú svojích blízkych kvôli chorobe natrvalo v liečebniach či domovoch sociálnych služieb, kam sme skoro rok za nimi nemohli ísť. Pri zvažovaní očkovania mi nešlo o zahraničné dovolenky či nenosenie rúška. Išlo mi o to, aby som mojim drahým mohla byť nablízku aj cez koronu, lebo náš čas s nimi sa kráti a je vzácny.

 

Čítajte viac: 

René Bílik o vakcinácii: Ide predovšetkým o život

Viera Peterková: Vakcinácia je najefektívnejšia cesta v boji proti koronavírusu

Bohumil Chmelík: Niet inej cesty ako očkovanie

Epidemiológ Rusnák: Som covid očkovaný učiteľ a zdravotník

Katarína Lenártová: S vakcínou sa nám začalo ľahšie dýchať

 

Trnavskú univerzitu môžeš sledovať aj na sociálnych sieťach. Ďakujeme!

 https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/facebook201.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/insta.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/linkedin.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/twitter.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/youtube.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/soundcloud.png