Skočiť na hlavný obsah
PR
01.11.2021

Dejiny umenia pomáhajú dívať sa na svet a interpretovať ho

adrián kobetič (foto Barbora Likavská)

"Dejiny umenia pomáhajú dívať sa na svet a interpretovať ho," hovorí doktorand na filozofickej fakulte Adrián Kobetič. Vybral si odbor dejiny a teória umenia. "Ústrednou témou štúdia je umenie a architektúra, ktoré majú historickú podobu a v ktorej sa hýbeme. Umenie a architektúra sa nachádzajú všade okolo nás. Tento odbor nám pomáha analyzovať naše prostredie, obrazy, objekty, architektúru, do ktorej vstupujeme a ktorá vstupuje do nás. My sa vďaka tomuto odboru snažíme im lepšie rozumieť." 

Adrián Kobetič patrí medzi spoluzakladateľov Študentskej rady. "Trnavská univerzita je pre mňa vždy veľmi otvorená a to sa týkalo aj vedenia jednotlivých fakúlt aj univerzity, keď jednotliví ľudia sa snažili načúvať. Snažili sa nejakým spôsobom interagovať so študentami. Jednoducho sa s nami pustili do zakladania Študentskej rady, do procesu, z ktorého vzišlo to, že tu dnes sedíme," povedal v rozhovore so študentkou práva a novou členkou akademického senátu Danielou Hrušovskou ešte vo februári 2021.

Trnavská univerzita je miesto, kde som radikálne zmenil svoj život. Je to silné vyslovenie, ale stojím si za tým. 

"Myslím si, že my sme mali ten vysokoškolský život ešte trochu iný. Veľa vysokoškolákov rieši prevažne samotnú školu, resp. nejakú brigádu, či chodenie domov za rodinou. My sme to mali iné v tom, že vysoká škola bola pre nás aj voľným časom. Obetovali sme jej veľa voľného času a zároveň to bol pre nás pocit participácie, to znamená, že my sme naozaj dokázali priložiť ruku k dielu a dokázali sme spraviť niečo viac. Vidím v tom aj celý ten motív túžby po zmene ľudí, ktorí tam boli. Boli to naozaj tí, ktorí (teda aj stále sú, lebo vidím, že to výborne pokračuje), ktorí chcú prekračovať hranice, teda chcú vyjsť z komfortnej zóny a vytvoriť niečo viac a to vidím ako náš celkový civilizačný posun. Objavovať takých ľudí, ktorí chcú prekračovať seba a svoje okolie."

V novom diele podcastu Hornopotočná 23 sa vraciame nielen k vzniku Študentskej rady, ale aj k tomu, ako Adrián vníma nielen obnovenú, ale aj historickú Trnavskú univerzitu, monumentálne objekty, v ktorých sa hýbe aj on, Forum Academicum. "Inšpiruje ma to uvažovať v širších kontextoch. Svet je komplikovanejší, ako sa nám zdá, a v žiadnom prípade ho nemožno zjednodušovať. Nepokoj vyžaduje poznanie. Túžba dozvedieť sa viac, dokázať čítať hĺbky, ktoré nám ponúka poznanie, univerzita je zaujímavý priestor na vzbudzovanie takýchto túžob, má rôzne odvetvia, je univerzálna. Aj súčasná Trnavská univerzita sa neohliada len jedným smerom, ale je tu viacero tendencií." 

V lete 2021 oficiálne nastúpil do kultúrneho tímu mesta Trnava Adrian Kobetič. Stal sa tak historicky prvým mestským kurátorom v Trnave a vlastne i na Slovensku. Bude sa koncepčne starať o rozvoj umenia v trnavskom verejnom priestore. Adrián nechýbal ani pri objavení starej pivnice v trnavskom podzemí. 

Ako citoval portál Zaži v Trnave: "Vždy sme boli názoru, že verejný priestor potrebuje svojho „režiséra“ a s Aďom sa konečne môžeme do práce pustiť naplno. Z predchádzajúcich spoluprác vieme, že je skvelý odborník, plne zžitý s Trnavou, s jej históriou, kultúrnym prostredím, takže verejný priestor mesta je v dobrých rukách. Už tento týždeň ho čakajú prvé výzvy v oblasti výskumu, analýz, architektúry či umeleckých aktivít a inštalácií v meste." 

foto: TRUNI/Barbora Likavská