Skočiť na hlavný obsah
CIS Truni
Kancelária rektora
09.05.2012

Za Vladimírom Juklom

Čestný doktor Trnavskej univerzity, ktorý nám ukázal, čo je skutočný život.

„Ak sa nechceš zblázniť vo väzení, ak nechceš prísť o rozum alebo nechceš spáchať samovraždu, tak sa modli. Modlitba bola skutočne sila, vďaka ktorej mohol veriaci človek obstáť v tom strese, v tom mnohonásobnom ponižovaní, v tom zbavení prakticky všetkého majetku...“

 Slová Vladimíra Jukla, matematika a fyzika, ktorému v roku 1998 udelila Trnavská univerzita v Trnave titul Doktor Honoris Causa. Vyše 13 rokov vo väzení, z ktorého vyšiel až ako 40 ročný v roku 1965 za tak zvanú velezradu a špionáž, v dnešnom preklade v skutočnosti za obetavú službu mladým, ktorým ponúkol byť vnútorne slobodnými, vzdelanými a veriacimi ľuďmi.

Vladimír Jukl zomrel 1.mája 2012. Na rozlúčke s ním dňa 8.mája 2012 som ako rektor s hrdosťou vnímal slová, že Trnavská univerzita v Trnave mu ako jediná inštitúcia udelila toto vysoké vyznamenanie. Je to česť predovšetkým pre nás, pre univerzitu. Ako človek a jeho žiak, či priateľ som vnímal veľmi presvedčivo jeho ukážku skutočne prežitého života s Bohom. Je veľmi silnou výzvou nerezignovaťa rozpoznať naše možnosti na zlepšenie sveta okolo nás. Jeho, z veľmi nepozorného pohľadu, prehratý život (neviem si predstaviť jeden, tri, sedem, trinásť rokov byť mučený vo väzení a potom z neho vyjsť plný odhodlania odpustiť svojim prenasledovateľom a pomáhať zo všetkých síl ďalej) je pokladom a obrovskou výhrou. To je dôležité pre nás, ak sa nám zdá, že to jednoducho už ďalej nejde... Vďaka ti, Vladimír.

O Vladimírovi Juklovi sa viac dozviete na stránke http://www.njl.sk/Default.aspx?CatID=98