Skočiť na hlavný obsah
PR
30.09.2021

Z každého z nás ostane iba príbeh

Utorkový večer (28.9.2021) v aule Trnavskej Univerzity "Pazmaneum" patril Mostom spomienok. Podujatie sa uskutočnilo na počesť významnej osobnosti kultúrneho života Trnavy a čestného občana "malého Ríma" RNDr. Petra Horvátha (1943-2021), ktorý bol aj členom správnej rady Trnavskej univerzity.

Akciu organizovala Trnavská univerzita v spolupráci s Knižnicou Juraja Fándlyho v Trnave.

V kresle hostí, ktorí spomínali na RNDr. Petra Horvátha sa postupne vystriedali prorektor Trnavskej Univerzity prof. Vladimír Rábik, vydavateľ Daniel Kollár, diplomat Daniel Belanský a dcéra Gabriela Horváthová Giotto. Rozhovory viedol a celým večerom sprevádzal riaditeľ Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave Pavol Tomašovič. Každý z nich odkryl niečo z profesionálnych i výsostne osobných zážitkov na spoluprácu a hĺbkové priateľstvo so vzácnym človekom, ktorým Peter Horváth nepochybne bol.

Skvelým oživením celého večera bolo charizmatické vystúpenie hudobného tria Paper Moon Trio, ktoré dotvorilo Mosty spomienok úžasnou dobovou hudbou v nezameniteľnom modernom podaní.

„Z každého z nás tu raz ostane iba príbeh, tak by sme sa mali snažiť o to, aby bol čo najkrajší. Dôkazom toho, že ocko svoju tapisériu životného príbehu tvoril kreatívnym, plnohodnotným spôsobom a že sa dotkol myslí a sŕdc mnohých ľudí, je vaša dnešná účasť. Hoci dvadsať rokov svojho profesijneho života pôsobil na Ministerstve kultúry SR v Bratislave, všetky svoje kompetencie vždy využíval v prospech svojej milovanej Trnavy, pre ktorú dýchal každou bunkou svojho bytia," uviedla Gabriela Horváthová Giotto.

"Je autorom brilantného projektu Trnavské dni Tolerancie (lásky, pokoja a porozumenia), ktoré môže byť príkladom pre všetky ostatné mestá nielen Slovenska, ale i sveta. Jeho veľkosť a múdrosť spočívala aj v tom, že v rámci slávnostného galaprogramu, ktorý s láskou moderoval, sa absolútne sústredil na to, aby svojich hostí – zahraničných Trnavčanov, či Slovákov s väzbami na svoje rodné mesto – odprezentoval v čo najkrajšom a najlepšom svetle. Venoval štúdiu ich životných príbehov nemálo času a v prípade možnosti sa s každým aj osobne stretol, aby dokázal vystihnúť esenciu a ducha ich osobností.  Išlo mu o to vzdať im hold na doskách, ktoré znamenajú svet," spomína uviedla Gabriela Horváthová Giotto. "Hoci ich krídla ambícií odviali ďaleko do sveta, chcel im dať dôvod nezabudnúť na svoje korene.“

foto: TRUNI/Barbora Likavská

Trnavskú univerzitu môžete sledovať aj na sociálnych sieťach. Ďakujeme!

      

 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.