Skočiť na hlavný obsah
PR
09.11.2020

Prečo som si vybrala právnickú fakultu? Lebo robí prijímacie skúšky

Trnavskú univerzitu reprezentovala v plávaní na "olympiáde pre vysokoškolákov" Svetovej univerziáde v Taipei. Vyskúšala si zahraničnú mobilitu v Rusku a naučila sa tak aj nový jazyk. Aktuálne je v piatom ročníku na práve, po škole plánuje pokračovať v advokátskej kancelárii, kde už pracuje. Barbara Bartovičová.

Barbara Bartovičová

Len ja, ticho a voda

Čím si vás získalo plávanie?

Už od mala som mala veľmi rada vodu. Vždy keď som skočila do vody, bola som to len ja, ticho a voda. Ďalej som vždy bola aktívne a súťaživé dieťa. Takže pre mňa bola kombinácia dvojfázových tréningov, bojovania sama za seba a pobytu vo vode ideálna, a aj preto popri iných športoch, ktorým som sa v detstve venovala, u mňa zvíťazilo plávanie.

V súčasnej situácii sú plavárne zavreté. Máte nejakú náhradu? Plávanie by nemalo byť rizikovým športom z hľadiska covidu. Prečo vás zavreli?

Bohužiaľ, plávanie je šport, kde sa väčšina prípravy odohráva vo vode a tak nie je možné túto časť prípravy nijako nahradiť. Plavci už pri výpadku 3-4 dní strácajú „cit pre vodu“ a čím dlhšia táto „nútená“ pauza trvá, tým sa bude predlžovať aj následné plnohodnotné navrátenie do tréningového procesu. Samozrejme, nemôžem zostať len tak ležať doma na gauči, a teda sa výpadok vody snažím kompenzovať rôznymi cvičeniami s vlastnou váhou a kardio cvičeniami. To však nie je ani z ďaleka ono.

Prečo nás zavreli? Nato žiaľ nikto z plavcov odpoveď nepozná. Keďže plavárne už pred príchodom covidu museli spĺňať prísne hygienické opatrenia, je podľa mňa úplné zatvorenie plavární, hoci aj na tréningové účely, úplne nepochopiteľné, najmä z dôvodu, že športy, z ktorých na týždennej báze hlásia nakazených, mohli pokračovať v súťažiach a v tréningovom procese. Aj na tomto je vidno celospoločenskú preferenciu športov a pokiaľ sa celospoločensky nezvýši záujem o plávanie (ale aj iné športy), budeme popri futbale a hokeji hrať vždy druhé husle.

Odporúčate aj iným plávať? 

Určite áno. Plávanie, ak sa robí správnou technikou, dokáže veľmi spevniť stred tela, čím sa môže predchádzať neskorším problémom s chrbticou. Plávanie takisto zvyšuje celkovú kondíciu tela a zväčšuje rozsah pľúc, takže nebude tak rýchlo zadýchaný. Taktiež ste pri plávaní sami so sebou a môžete si veľmi dobré utriediť vlastné myšlienky.

Právnická fakulta v Trnave: Priateľské prostredie

Barbara BartovičováŠtudujete právo. Prečo ste si vybrali práve tento odbor?

V 17-18 rokoch je veľmi ťažké urobiť rozhodnutie, čomu sa človek chce v budúcnosti venovať, a práve preto som si vybrala právo. Vyštudovanie právnickej fakulty poskytuje širokú škálu profesií, ktorými sa v budúcnosti môžete živiť. Môžete byť napríklad sudcom, advokátom, prokurátorom alebo sa môžete venovať diplomacii. Keďže v čase výberu vysokej školy som ešte nemala stopercentnú predstavu o svojej profesionálnej budúcnosti, bola pre mňa táto rôznorodosť možností veľmi dôležitým kritériom.

Prečo ste sa rozhodli pre Trnavskú univerzitu?

Keďže som už bola rozhodnutá študovať právo, hľadala som vhodnú univerzitu, ktorá by mi poskytovala možnosť nielen sa naďalej venovať plávaniu, ale najmä venovať sa štúdiu a získavať vedomosti od uznávaných právnických kapacít. Ďalším rozhodujúcim kritériom bolo to, aby sa na danú fakultu konali prijímacie skúšky. Som toho názoru, že univerzitám, ktoré „prijmačky“ nerobia, ide skôr o financie, ktoré s väčším počtom študentov získajú, ako o kvalitných a perspektívnych študentov. Trnavská univerzita bola preto pri mojom rozhodovaní víťazom vo všetkých ohľadoch a za štyri roky môjho štúdia som svoje rozhodnutie ani raz neoľutovala.

Svoje rozhodnutie študovať na Trnavskej univerzite som ani raz neoľutovala. 

Ako sa cítite v Trnave či na právnickej fakulte?

Keďže Trnava je moje rodné mesto, som tu spokojná. Na právnickej fakulte sa mi veľmi páči, vyučujúci dokážu vyučovanie obohatiť svojimi neoceniteľnými znalosťami a mne osobne vyhovuje aj priateľské prostredie, ktoré na fakulte panuje.

Ako zvládate dištančnú výučbu?

Zvládať ju človek musí, nemá na výber. Určite je pre mňa viac prínosnejšia prezenčná forma výučby, predsa len sa vtedy človek dokáže lepšie sústrediť na vyučovanie ako doma alebo v práci, kde máte mnoho iných podnetov. Celkovo ale naša fakulta urobila všetko preto, aby sme neboli týmto diskomfortom poznačení a dostali toľko informácií, koľko dostať potrebujeme, a za to im veľmi pekne ďakujem.

Rusko: Získala som väčší pocit samostatnosti a zodpovednosti

Barbara BartovičováPodarilo sa vám študovať v Rusku. Ako sa tak stalo?

Niekedy v treťom ročníku som sa odhodlávala prihlásiť sa na Erasmus+. Medzi výberom univerzít som si všimla aj Dostoevsky Omsk State University, s ktorou má naša fakulta priateľské vzťahy. Rozhodnutie ísť študovať do Ruska nebolo jednoduché. V tom čase som okrem základných fráz nevedela po rusky ani ceknúť. A preto som uvažovala aj nad inými univerzitami v Európe, kde prebieha vyučovanie v angličtine. Nakoniec však u mňa zvíťazilo Rusko. Brala som to ako príležitosť naučiť sa nový jazyk, keďže v Omsku prebiehalo celé vyučovanie, s výnimkou jedného predmetu, v ruštine, a ako možnosť pozrieť si a precestovať krajinu v ktorej som ešte nebola, na rozdiel od európskych krajín, ktoré mám vďaka plávaniu značne precestované.

Čo vám dala ruská skúsenosť?

Určite väčší pocit samostatnosti a zodpovednosti za svoje rozhodnutia, nových zahraničných priateľov, možnosť spoznať novú kultúru a zvyklosti, možnosť spoznať nové miesta a vyskúšať si cestovanie legendárnou Transsibírskou magistrálou. Pobyt na Sibíri ma naučil, že neexistuje zima, ale len zlé oblečenie (úsmev) .A ako najväčšie plus považujem to, že som sa naučila ďalší cudzí jazyk.

Na budúci rok by ste mali končiť. Aké sú plány ďalej?

Už od druhého ročníka pracujem v advokátskej kancelárií, tak sa zatiaľ ako najjasnejšia javí možnosť pokračovať v advokácii najskôr ako koncipientka a neskôr ako advokátka. Ale všetko si nechávam otvorené a som zvedavá, čo mi život prinesie (úsmev).

 

 

Trnavskú univerzitu môžete sledovať aj na sociálnych sieťach. Ďakujeme!

      

 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.