Skočiť na hlavný obsah
PR | foto: TRUNI/Barbora Likavská
24.04.2023

Na ceste k skutočne európskej univerzite. Trnavu navštívili zástupcovia konzorcia KreativEU

kreativEU consortium

Sedem európskych univerzít vlani založilo medzinárodné konzorcium KreativEU. Cieľom je vytvoriť „skutočne európsku univerzitu“. Na tomto projekte participuje aj Trnavská univerzita. V dňoch od 23. do 25. apríla 2023 prebieha pracovná návšteva zástupcov členov konzorcia z Česka, Portugalska, Talianska, Bulharska, Turecka či Rumunska.

Konzorcium KreativEU podporuje umeleckú a kultúrnu rôznorodosť, ktorá prepája vzdelávanie, výskum, inovácie a službu spoločnosti. „Preto naši zahraniční kolegovia prichádzajú na Slovensko, aby spoznali, v čom sa líšime a v čom sme si podobní. Trnava a Trnavská univerzita sú pre nich veľkým zdrojom inšpirácie a tešíme sa, že táto pracovná návšteva podporuje naše vzťahy a zintenzívňuje ďalšie práce v spoločnom medzinárodnom konzorciu KreativEU,“ hovorí prorektor Trnavskej univerzity pre vonkajšie vzťahy prof. Miloš Lichner, SJ, zodpovedný aj za internacionalizáciu.

KreativEU je sieť univerzít, ktoré zdieľajú rovnakú víziu o dôležitosti európskeho kultúrneho dedičstva. V tejto sieti chce Trnavská univerzita spustiť výnimočný kvalitný vzdelávací „produkt“, ktorý predstaví lokálne a národné kultúrne tradície, remeslá a folklór – aby sa vyučovali v širšej európskej perspektíve.

Témou pracovnej návštevy rektorov a zástupcov univerzít združených v konzorciu KreativEU v Trnave sú aj spoločné nadnárodné a interdisciplinárne bakalárske, magisterské či PhD. programy, spoločné multikultúrne letné školy, verejné prednášky či celoživotné vzdelávanie. Plánuje sa aj založenie medzinárodného umeleckého inkubátora.

Konzorcium KreativEU pozostáva okrem Trnavskej univerzity z týchto inštitúcií:

• Polytechnic Institute of Tomar (Portugalsko)

• D. A. Tsenov Academy of Economics (Bulharsko)

• Jihočeská univerzita v Českých Budějoviciach (ČR)

• University of Camerino (Taliansko)

• Valahia University of Targoviste (Rumunsko)

• Adana Alparslan Türkeş Science and Technology University (Turecko)

 

Všetky fotografie z pracovnej návštevy môžete nájsť na univerzitnom zdieľanom disku OneDrive. V prípade ďalšieho použitia, prosím, uveďte ako zdroj TRUNI/Barbora Likavská.

 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.