Skočiť na hlavný obsah
PR
09.03.2022

Naši psychológovia podávajú pomocnú ruku študentom z vojnou zmietanej Ukrajiny

mário schwarz a mária dědová

Naši psychológovia Mária Dědová a Mário Schwarz, ktorí pôsobia na katedre psychológie, podávajú pomoc (nielen) ukrajinským študentom v Centre pomoci študentov. V prípade potreby sa môžete na nich obrátiť každý, kto potrebuje psychologické poradenstvo. V súčasnosti je novou „výzvou“ aj pre našich profesionálov prebiehajúci konflikt na Ukrajine, ktorý prináša strach, neistotu a nebezpečie.

Študenti majú strach, chcú byť v kontakte so svojimi blízkymi

Aká je to pre vás skúsenosť?

Schwarz: Pre nás ako psychológov je poradenstvo pre študentov z vojnovej krajiny tiež nová skúsenosť, o ktorej som ani nepredpokladal, že by mohla nastať. Je to výzva aj pre mňa ako sa postaviť i k takémuto typu poradenstva.

Dědová: Poskytovanie psychologického poradenstva pre študentov, ktorých rodina sa ocitli vo vojnovom konflikte, je absolútne nová skúsenosť. Je tiež uvedomením, že nás to z bežnej poradenskej praxe presahuje, preto veľmi oceňujem ponuku organizácií na školenia pre efektívnu a rýchlu pomoc v rámci krízovej intervencie.

Čo teraz potrebujú naši ukrajinskí študenti?

Schwarz: Študenti z Ukrajiny majú strach, že čo bude s ich blízkymi doma. Majú potrebu byť s nimi v kontakte. Tiež majú tendenciu veľmi sledovať správy,  ale to im nepridáva na vnútornom pokoji a nemôžu sa potom sústrediť na štúdium. Každý človek má bazálnu potrebu bezpečia a o to viac práve oni, keď potreba istoty je vojnou spochybnená.

Dědová: Jednou z potrieb študentov z Ukrajiny je finančné zabezpečenie na pokrytie základných potrieb ubytovania a stravovania. Z toho dôvodu začínajú intenzívnejšie vyhľadávať rôzne brigády, možnosti zamestnať sa. Majú potrebu istoty a bezpečia, nielen pre seba ale rodičov,  blízkych, ktorí sú na Ukrajine.

psychologická pomoc ukrajina

Bezpečie a istotu pozná aj Maslow

Konflikt na Ukrajine nám zobral pokoj. Prečo ako ľudia potrebujeme pokoj, ale aj mier?

Schwarz: Pretože je to podľa Maslowovej hierarchie potrieb po základných fyziologických potrebách hneď ďalšia nasledujúca:  Potreba bezpečia a istoty. Na to, aby sme ako ľudia vedeli fungovať, potrebujeme mať istý viac-menej stály rámec a predvídateľnosť. 

Ako si uchovať duševné zdravie po dvoch rokoch pandémie covidu a novej vojne, ktorá začala u nášho východného suseda?

Schwarz: Uvedomili sme si, že život a svet nie je vôbec predvídateľný a ani bezpečný. To sme síce zažili aj počas pandémie korony, ale teraz vidíme, že strach o život začíname vnímať aj z perspektívy vojenského ohrozenia. Ak cítime, že nemáme pocit bezpečia a absentuje bazálna istota z toho pramenia naše úzkosti. Preto je veľmi dôležité aj o negatívnych pocitoch, ktoré prežívame, rozprávať. Či už s blízkymi, rodinnými príslušníkmi alebo aj s odborníkmi. Tým dokážeme uvoľniť napätie, ktoré sa v nás môže nahromadiť.

Z hľadiska psychohygieny by sme nemali prestať robiť aktivity, čo sme doteraz robili.

Z hľadiska psychohygieny by sme nemali prestať robiť aktivity, čo sme doteraz robili. A to, čo máme v moci, ako napríklad dopriať si dostatok spánku, zdravú stravu, pohyb, venovanie sa rodine, práci, vyhľadanie sociálnej opory, modlitby, príkon k spiritualite, pestovanie záľub atď. V takýchto kritických situáciách sa viac zamýšľame nad zmyslom života, vierou a prehodnocujeme priority života, čo je dôležité a čo menej. A aj toto môže upevniť naše duševné zdravie. Ak si nevieme dať rady a potrebujeme pomoc profesionálov, nie je žiadnou hanbou kontaktovať aj odborníkov.

Desať rád, ako si zachovať duševné zdravie:

Tu je desať rád, ako si zachovať duševné zdravie, ktoré prináša psychologička Mária Dědová:

  1. Pravidelne sa stravujte a dodržiavajte denný režim.
  2. Hovorte s blízkymi, priateľmi o obavách, napätí, neistote a frustrácií, ktorú prežívate.
  3. Obmedzte sledovanie správ a čítanie novín s tematikou vojnového konfliktu.
  4. Buďte kreatívny v ponuke pomoci a starostlivosti o druhých.
  5. Zdieľajte sa so svojimi pocitmi, strachom a bezmocnosťou s osobami, ktorým dôverujete.
  6. Snažte sa venovať voľný čas pobytu v prírode a športu.
  7. Venujte sa fyzickej aktivite, práci, ktorá vás baví.
  8. Doprajte si dostatok oddychu a spánku.
  9. Prežite čas v tichu, rozjímaní, meditácii a modlitbe.
  10. Buďte vďačný za všetko, čo vám bolo v dnešný deň dopriate.

 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.