Skočiť na hlavný obsah
PR
28.06.2024

Európska komisia schválila financovanie konzorcia KreativEU. Posilňujeme ďalšiu medzinárodnú spoluprácu

KreativEU

Európska komisia oznámila výsledky výzvy programu ERASMUS+ na rok 2024 týkajúcej sa iniciatívy "Európske univerzity", ktorá poskytuje podporu alianciám inštitúcií vysokoškolského vzdelávania. Tieto aliancie univerzít spájajú novú generáciu Európanov, ktorí sú schopní študovať a pracovať v rôznych európskych krajinách v rôznych jazykoch, naprieč sektormi a akademickými disciplínami. Vďaka týmto alianciám môžu študenti získať titul kombináciou štúdia vo viacerých európskych krajinách, čo prispieva k medzinárodnej konkurencieschopnosti inštitúcií vysokoškolského vzdelávania v Európe.

Konzorcium získalo financovanie Európskej komisie

Do nových aliancií sa pridáva aj konzorcium KreativEU zložené z 11 európskych univerzít vrátane Trnavskej univerzity. „Toto schválenie je významným krokom pre našu univerzitu a otvára nové príležitosti pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj v oblasti kreatívneho vzdelávania. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tomto úspechu,“ povedal poverený rektor prof. Miloš Lichner, SJ.

"Každé takéto konzorcium je obrovským prínosom nielen pre vysoké školy, ale najmä pre študentov, keďže podporuje mobility a vytvára nové študijné programy s partnerskými univerzitami naprieč celou Európou," napísal na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva školstva Róbert Zsembera

"Európske konzorciá umožňujú študovať v rôznych európskych krajinách a študentom tak poskytujú možnosť získať titul kombináciou štúdia na viacerých univerzitách naraz. Konzorciá tiež prinášajú inovácie do európskych regiónov tým, že umožňujú študentom spolupracovať s akademickými pracovníkmi a výskumníkmi z celej Európy," dodal R. Zsembera.

Čo je KreativEU?

KreativEU je sieť univerzít, ktoré zdieľajú rovnakú víziu o dôležitosti európskeho kultúrneho dedičstva. Chcú spustiť výnimočný kvalitný vzdelávací „produkt“, ktorý predstaví lokálne a národné kultúrne tradície, remeslá a folklór – aby sa vyučovali v širšej európskej perspektíve.

KreativEU má priniesť množstvo zaujímavých výstupov, ako napríklad spoločné nadnárodné a interdisciplinárne bakalárske, magisterské či PhD. programy, spoločné multikultúrne letné školy, verejné prednášky či celoživotné vzdelávanie. Plánuje sa založenie medzinárodného umeleckého inkubátora.

kreativeu

Kto sú členovia KreativEU?

Konzorcium KreativEU pozostáva okrem Trnavskej univerzity z týchto inštitúcií:

• Polytechnic Institute of Tomar (Portugalsko)

• D. A. Tsenov Academy of Economics (Bulharsko)

• Universität Greifswald (Nemecko)

• Stichting Breda University Of Applied Sciences (Holandsko)

• Politechnika Opolska (Poľsko)

• Jihočeská univerzita v Českých Budějoviciach (ČR)

• University of Camerino (Taliansko)

• Valahia University of Targoviste (Rumunsko)

• Södertörns högskola (Švédsko)

• Adana Alparslan Türkeş Science and Technology University (Turecko)

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.