Skočiť na hlavný obsah
PR
24.02.2020

Trnavskú univerzitu navštívil veľvyslanec Slovinskej republiky

Trnavskú univerzitu dnes (24.2.2020) navštívil veľvyslanec Slovinskej republiky Gregor Kozovinc. „Chceme ukázať, že ako ambasádori krajín nežijeme len v hlavnom meste. Samozrejme, väčšinu práce vykonávame tam, ale rovnako sa musíme stretnúť so zvyškom krajiny. Tým, že tak robíme, získavame dostatočné poznanie o hostiteľskej krajine, ktoré musíme nadobudnúť počas nášho štvorročného mandátu. Toto ma dnes priviedlo do Trnavy – zvedavosť. A ochota blízko spolupracovať a komunikovať s ľuďmi, ktorí nežijú v Bratislave,“ povedal G. Kozovinc, ktorý od októbra 2017 zastupuje Slovinskú republiku na Slovensku.

Sme tu na to, aby sme odovzdávali slovinský príbeh Slovákom a aby sme pochopili slovenský príbeh a snažili sa ho nejakým spôsobom podať Slovinsku. A tiež aby sme podporili bilaterálnu spoluprácu na každej úrovni,“ vysvetlil svoje poslanie veľvyslanca Gregor Kozovinc, ktorý pred príchodom na Slovensko zastával viacero zahraničnopolitických postov. Bol napríklad charge d´affaires v Austrálii alebo viedol sekciu pre Afriku, Stredný Východ, Áziu a Oceániu na ministerstve zahraničných vecí. Predtým, než začal svoju kariéru v diplomacii, pracoval ako novinár na voľnej nohe. „Komunikačné zručnosti, ktoré sa naučíte s médiami a žurnalistikou, sú len nápomocné. Čím je človek lepší v komunikácii, tým lepšie vykonáva akékoľvek iné povinnosti.“

Nielen geografia či kultúra, ale podľa G. Kozovinca aj vzdelávací systém v Slovinsku – ak opomenieme drobné rozdiely – je podobný európskemu kontinentálnemu systému. Slovinský veľvyslanec okrem rozličných pamätihodností odporúča navštíviť akademické mesto Ljubljana, kde sám študoval na tamojšej univerzite. Ljubljanská univerzita má približne 60 000 študentov a 26 fakúlt. Trnavská univerzita v Trnave realizuje výmenu študentov prostredníctvom programu Erasmus – okrem Ljubljany – aj s Mariborskou univerzitou.

„Čo som sa najviac naučil o Slovensku a Slovinsku počas môjho tunajšieho pobytu je, že sa navzájom dostatočne dobre nepoznáme. Je to zaujímavé. Z Bratislavy do Ljubljany je to len 4,5 hodinová cesta. Sme si blízki kultúrne, geograficky, stále mám však pocit, že by sme mohli vedieť o sebe viac,“ dopĺňa G. Kozovinc. Jednou z možností, ako si doplniť vedomosti, je navštíviť výstavu Slovensko-slovinská dimenzia, ktorá hovorí o kultúrnych podobnostiach i rozličnostiach oboch krajín. Momentálne ju môžete vidieť v Nitre.

 

  foto: Trnavská univerzita/Barbora Likavská 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.