Skočiť na hlavný obsah
PR
10.01.2020

Trnavská univerzita sa zapojila do konzorcia európskych univerzít

Rektor Trnavskej univerzity v Trnave René Bílik a prezident Leuphana Univerzity v Lüneburgu Sascha Spoun dnes podpísali zmluvy o bilaterálnej spolupráci. Strategickým cieľom je založiť konzorcium európskych univerzít.

rené bílik, sasha spoun

„Leuphana Univerzita v Lüneburgu je nositeľom iniciatívy na vytvorenie konzorcia viacerých európskych univerzít, v ktorom sú okrem nás zastúpené univerzity z Nemecka, Poľska, Portugalska a Španielska. Tento prvý krok je pre nás nesmierne významný, pretože jednou z kľúčových výziev najbližšieho obdobia je schopnosť slovenských univerzít zapájať sa do európskeho univerzitného priestoru,“ vysvetľuje rektor profesor René Bílik.

„Trnavská univerzita má veľmi zaujímavú históriu siahajúcu až do 17. storočia. Prešla niekoľkými inováciami, zvlášť jej znovuzaloženie v roku 1992 je niečo, čo sa od vás môžeme učiť. Stáli ste v čele zmeny a priniesli ste demokraciu, ľudské práva a občianske slobody na Slovensko,“ vyhlásil prezident Leuphana Univerzity v Lüneburgu profesor Sascha Spoun.

leuphana university konzorcium univerzít 

  konzorcium univerzít, trnavská univerzita, leuphana

Okrem bilaterálnej spolupráce, ktorá umožní študentom a vyučujúcim akademickú výmenu medzi oboma univerzitami, je cieľom oboch partnerov uspieť vo výzve Európskej komisie na vytváranie univerzitných konzorcií. Európske univerzity sú nadnárodné aliancie, ktoré sa stanú univerzitami budúcnosti, budú sa v nich podporovať európske hodnoty a identita a mali by priniesť revolúciu v kvalite a konkurencieschopnosti európskeho vysokoškolského vzdelávania.

 konzorcium univerzít, trnavská univerzita, leuphana sasha spoun, rené bílik

Navyše budeme vytvárať spoločné iniciatívy vo výskume, vzdelávaní a tretej misii. Budeme najmä pracovať na spoločnom bakalárskom študijnom programe liberal studies.

S. Spoun očakáva prvé výsledky do troch rokov, spolupráca sa bude testovať rozličnými pilotnými programami. „Je dôležité, aby v spoločnosti, v ktorej badáme množstvo výziev, sme študentom umožnili spoznať, aký je svet a ako môžu sami preň prispieť. Hlavným cieľom nás ako univerzít je ponúknuť vzdelávanie založené na hodnotách, ktoré umožní mladým ženám a mužom riešiť problémy,“ povedal S. Spoun.

 foto: Trnavská univerzita/Barbora Likavská 

Anglický preklad si môžete prečítať tu.