Skočiť na hlavný obsah
PR
25.09.2020

Teológovia predstavili stratégiu na podporu stabilnej rodiny

Ak vo všeobecnosti platí, že pre vyváženú výchovu je rovnako potrebná prítomnosť mužov a žien, bolo by ideálne, aby sa aj tu dosiahol stav parity. Preto je potrebné zvýšiť atraktivitu povolania učiteľa finančne i spoločenským uznaním. Odporúčajú to teológovia z Trnavskej univerzity v Stratégii na podporu stabilnej rodiny a jej faktorov.

Viac mužov v školstve

            Vzhľadom na to, že podľa štatistík pracuje na základných školách približne 90% žien, odborníci navrhujú, aby sa podiel učiteľov zvýšil aspoň o 20%. Malo by sa to podariť zatraktívnením nielen finančného ohodnotenia, ale aj spoločenského uznania učiteľov, ktorým odporúčajú poskytnúť nájomné byty v sídle školy. „Úloha mužov pri výchove dieťaťa je v edukačnom priestore mimoriadne dôležitá, podobne ako úloha ženy. Deti by mali byť schopné rovnako komunikovať s pedagógmi mužského, ako aj ženského pohlavia,“ konštatujú vedci z Trnavskej univerzity v novej stratégii, ktorá je výsledkom štvorročného projektu APVV Vybrané faktory pro-rodinnej stratégie a podpora stabilnej rodiny v multikulturálnom prostredí. Predstavili ju vo štvrtok 24. septembra 2020 na konferencii za účasti arcibiskupa Cyrila Vasiľa, štátnej tajomníčky ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Soni Gaborčákovej a riaditeľky sekcie rodinnej politiky Anny Verešovej.

Väčšia podpora zo strany štátu

„Základným princípom stratégie na pomoc stabilnej rodiny je podpora rodiny v celom jej živote od vzniku, počas trvania a rozvoja, obzvlášť v záťažových situáciách, ktoré vedú k jej rozpadu. V priebehu desiatich rokov je potrebné podstatne zvýšiť výdatnosť podpory rodín a detí zo strany štátu,“ tvrdí zodpovedný riešiteľ projektu profesor Ladislav Csontos.

Hlavným impulzom, ako zvýšiť stabilitu slovenských rodín, by malo byť zvýšenie výdavkov štátu pre rodiny zo súčasných 1,6% HDP na 2,4%. Pre porovnanie, Dánsko poskytuje rodinám 3,4% zo svojho HDP, Nemecko 3,2% a Francúzsko 2,5%.

„Slovenské prídavky na deti patria k najnižším v EU, avšak v kombinácii s daňovým bonusom (pre rodiny zarábajúcich rodičov) sa radíme k štedrejším krajinám bývalého sovietskeho bloku. Naše dávky sú jednotné pre každé dieťa bez ohľadu na vek, finančnú situáciu či veľkosť rodiny. Avšak v porovnaní s detskými prídavkami poskytovanými v ekonomicky bohatých krajinách sú naše prídavky stále nízke,“ konštatuje profesor Csontos.

Viac času - na deti, partnera či koníčky 

Vedci z Teologickej fakulty Trnavskej univerzity si sľubujú od zvýšenia príjmov rodín, že im to umožniť  tráviť viac času spoločnými aktivitami zameranými na rozvoj vzťahov medzi manželmi navzájom a medzi rodičmi a deťmi. Kým dve tretiny žien tvrdia, že majú dostatok času na deti, u mužov je to len tretina. Čas na partnera má len 38,3% žien a 29,2% mužov. Najhoršie je na tom voľný čas: len pätina žien má podľa vlastných slov čas venovať sa koníčkom, u mužov je to ešte menej (16,8%).

Z empirického výskumu, ktorý realizovali na teologickej fakulte, navyše vyplynulo, že viac ako tretina mužov trávi v zamestnaní 10 hodín denne (aj s dochádzaním). Stratégia aj preto navrhuje znížiť týždenný pracovný čas o dve hodiny týždenne na priemer EÚ  a umožniť vyššiu flexibilitu zamestnania skrátenými úväzkami či prácou z domu.

Projekt APVV Vybrané faktory pro-rodinnej stratégie a podpora stabilnej rodiny v multikulturálnom prostredí sa realizoval v rokoch 2016-2020 na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity, kde je možné okrem náuky o rodine študovať aj sociálnu prácu so zameraním na rodinu.

foto: Trnavská univerzita/Barbora Likavská

 

Chceli by ste študovať náuku o rodine?  Tu sa dozviete viac.

 

Trnavskú univerzitu môžete sledovať aj na sociálnych sieťach. Ďakujeme!

      

 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.