Skočiť na hlavný obsah
Študentská rada TRUNI
15.04.2021

Študentská rada TRUNI: Veríme v silu hlasu študentov

Študenti zo Študentskej rady Trnavskej univerzity každoročne organizujú podujatie s názvom Káva za názor. Tento rok však pre nepriazeň epidemiologickej situácie museli toto podujatie preniesť z priestorov fakúlt do online sveta, kde študenti prostredníctvom formulára napíšu svoj názor, postreh alebo návrh na zlepšenie našej TRUNI. 

Ako prebieha Káva za názor

Káva za názor je jedno z najdôležitejších podujatí, ktoré každoročne organizujeme a zároveň aj naše najobľúbenejšie. Snažíme sa zastupovať hlas, názory a postoje študentov našej alma mater. Počas bežného dňa študenta prezenčnej výučby sme si vybrali jeden deň v letnom semestri, kedy sme študentov obdarovali kávou, ale nie samozrejme len tak. Ako to už vyplýva z názvu, kávu získal len ten, kto vyjadril písomne svoj názor. Takto to prebiehalo na každej jednej fakulte našej univerzity.

Našim hlavným cieľom je prezentovať hlas študentov, na ktorom naozaj záleží.

Študenti sa mohli kedykoľvek počas celého dňa zastaviť v stánku na svojej fakulte a anonymne vyjadriť svoje názory či postoje. Mohli chváliť, ale aj kritizovať, v písaní mali voľnú ruku. Ak mali nápad na zlepšenie, mohli ho krok po kroku napísať, časovo to obmedzené nebolo. Následne svoj názor vhodili do papierovej krabice a za vyjadrenie svojho názoru od nás dostali kávu zadarmo.

Študenti si túto akciu vždy pochvaľovali, pretože pre študenta nie je kávy nikdy dosť. Ďalej sme my, členovia ŠRTU, všetky tieto názory a postrehy zozbierali a dali dokopy. Následne sme z názorov študentov spísali sprievodné listy, ktoré sme vždy zaslali jednotlivým dekankám a dekanom fakúlt a prorektorke pre vzdelávanie, akreditáciu a kvalitu.

Vedenie našej TRUNI má záujem zlepšovať život študentov a skvalitňovať ich vzdelávanie. Inak ako bez názorov študentov to nepôjde.

Univerzita sa snaží vyhovieť požiadavkám študentov

Vedenie univerzity tieto podnety vždy riadne preveruje a ak ich vyhodnotí ako relevantné, začne na nich pracovať. Naša univerzita sa snaží vyhovieť požiadavkám študentov a zároveň aj zrealizovať ich nápady. Cieľom tohto procesu je zvýšiť nielen spokojnosť študentov, ale aj zvýšiť kvalitu samotnej univerzity.

Pandémia presunula podujatie do online priestoru

Tento rok sa ale v dôsledku epidemiologickej situácie naša obľúbená akcia nemohla zopakovať v priestoroch fakúlt našej TRUNI. Keďže si uvedomujeme potenciál a dôležitosť tohto podujatia, rozhodli sme sa ho uskutočniť tak, ako nám to situácia umožňuje. Kávu za názor sme presunuli do online priestoru. Síce nemáme možnosť študentom túto kávu pripraviť my, ale môžu si ju pred, počas alebo aj po pripraviť sami, a to presne podľa ich chuti.

Poďme sa spoločne podieľať na zmenách, za ktoré nám v budúcnosti budú naši kolegovia vďační.

Od postrehov k realizácii

O tom, že táto akcia má zmysel, svedčí aj fakt, že vedenie univerzity mnoho postrehov a nápadov aj naozaj zrealizovalo. Ako príklad uvádzame tieto zmeny:

- zavedenie odpadkových košov na separáciu
- zmena otváracích hodín študijných oddelení
- možnosť výberu vegetariánskeho obedu v jedálni
- rozšírenie sortimentu v bufetoch a dlhšie otváracie hodiny bufetov
- zakúpenie kávomatov a automatov na bagety či sladkosti
- predĺženie obedovej prestávky
- viac miest na sedenie pre študentov, tzv. chill-out zóny.

ŠRTU verí v silu hlasu študentov, poďme ním niečo zmeniť!

Aké sú postrehy študentov tento rok?

,,Viac rastlín/kvetov na chodbách, môže byť aj väčších. Sú aj také, ktoré majú rady šero, keďže na chodbách nie je dostatok svetla."

,,Možno pridať nejakého externého dodávateľa obedov pre študentov externistov. Ja som denná, ale myslím naozaj na každého. Nech sa vám darí. :)"

,,Musím pochváliť viacerých profesorov, sú veľmi príjemní, ústretoví, veľmi dobre vysvetľujú učivo, prednášky sú zaujímavé a materiály posielajú v predstihu. Tiež musím vyzdvihnúť prácu našej Študentskej rady, veľmi sa mi páči vaša práca počas tejto korona doby, kedy sa snažíte zapájať všetkých našich študentov do rôznych akcií, či už sú to prednášky, zaujímavá je aj vaša webová stránka a články, ktoré veľmi rada čítam."

Študentská rada Trnavskej univerzity v Trnave

Dotazník je možné vypĺňať počas 2 týždňov úplne anonymne. Ak ste ho ešte nestihli vyplniť, smelo do toho. 

Ďakujeme za každý názor! 

 

Pripravila: Študentská rada Trnavskej univerzity

Foto: archív Študentskej rady/unsplash

 

✅ Prečítajte si tiež: Študentská rada TRUNI: Vynikáme programom tútoringu

✅ Všetky potrebné informácie pre uchádzačov nájdeš tu.

✅ Prezentáciu jednotlivých fakúlt z virtuálneho Týždňa otvorených dverí 2021 ti ponúkame tu.

✅ Pozri si nás ešte bližšie, máme veľa fotiek :-)

✅ A aby ti nič neuniklo, prihlás sa na odber nášho newslettra.

 

Trnavskú univerzitu môžete sledovať aj na sociálnych sieťach. Ďakujeme!

 https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/facebook201.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/insta.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/linkedin.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/twitter.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/youtube.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/soundcloud.png