Skočiť na hlavný obsah
PR
03.03.2022

Rusi sa prerátali, ako bude vyzerať konflikt. Je možné, že Ukrajinci vyjdú z neho víťazne

tomáš jahelka

Minulý štvrtok sme sa prebudili do smutného rána, keď sme sa v správach dozvedeli, že aj v 21. storočí je možné brachiálne narušiť územnú celistvosť a suverenitu susedného, priam bratského štátu.

Rusko hrubou silou napadlo Ukrajinu a u nášho východného suseda prebiehajú ťažké boje prinášajúce aj civilné straty. Mnohí z nás tomu nerozumejú – ako a prečo došlo vôbec k tomuto konfliktu?

Do štúdia na Hornopotočnej 23 v Trnave sme preto pozvali odborníka PhDr. Tomáša Jahelku, PhD. z katedry politológie, aby sme spoločne analyzovali príčiny a okolnosti ruskej invázie na Ukrajiny a dôvody, pre ktoré ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil vojnu.

Pripomíname, že Trnavská univerzita dôrazne odsúdila agresívny zásah cudzieho štátu do ukrajinskej suverenity a ubezpečila vojnou prenasledovaných ukrajinských študentov, že im akokoľvek pomôže.

Zo stanoviska vyberáme: „Milé študentky, milí študenti, kolegyne a kolegovia, ubezpečujeme Vás, že urobíme všetko pre to, aby ste na pôde našej alma mater našli bezpečné prostredie, priateľskú a slobodnú atmosféru, ktorú my všetci pokladáme za nevyhnutnú podmienku pokojného života, štúdia i vedeckovýskumnej práce.“

V tomto slobodnom a priateľskom duchu prebieha aj aktuálny podcast s politológom Tomášom Jahelkom z TRUNI. Vyjadrujeme presvedčenie, aby nás podobné otvorené a kritické debaty aj na takéto nepríjemné témy privádzali k ešte väčšiemu presadzovaniu mieru a pokoja doma i vo svete.

Vyberáme z rozhovoru: 

  • "Ruské vojská sa dopúšťajú na území Ukrajiny vojnových zločinov."
  • "Do dnešných dní nedokázala ruská armáda ovládnuť vzdušný priestor, získať jednoznačnú nadvládu nad ukrajinským vzdušným priestorom, čo je základ modernej vojny od čias druhej svetovej vojny. Ak chce invázna armáda vyhrať, musí ovládnuť vzdušný priestor."
  • "Vidíme paralelu s inváziou do Československa v roku 1968, keď mladí vojaci hovorili, my ani nevieme, kde sme. Iba nám povedali, že ráno máme vyraziť a že tu prebieha povstanie, ale vidíme, že nič sa nedeje."
  • "Najlepšia spolupráca medzi slovanskými národmi bola medzi nami a Čechmi."
  • "V tejto situácii mi napadá na um situácia v Československu v druhej polovici 30-ych rokov a potom už v roku 1938, keď došlo k Mníchovskej dohode. Hitler vtedy vystupoval podobne, že nemecká menšina v Československu je utláčaná, nemá žiadne práva, dokonca sa vedú násilnosti voči nej a on vlastne nechce nič iné, len ochrániť nemeckú menšinu v Československu a keď urobíme túto dohodu a pohraničné územia Československa, kde žije nemecká menšina, budú pripojené k Nemecku, tak nič iné nežiadam, chcem len ochrániť našich krajanov. Je to veľmi podobná rétorika, čo hovorí Putin. Ja chcem len ochrániť ruské obyvateľstvo, lebo sa voči nemu pácha násilie, dokonca povedal, že genocída. Je to navlas rovnaká rétorika ako hovoril Hitler v súvislosti s Československom a vieme, ako to celé dopadlo. Hitler mal úplne iné plány, ako len získať Sudety, on chcel získať celý svet. Putin hovorí nahlas to isté, čo hovoril Hitler. Putin má ambície a sny obnoviť veľkú ríšu. Obnoviť väčšie a silnejšie Rusko aspoň v hraniciach Sovietskeho zväzu."
  • "Som presvedčený, že Ukrajina by mala vstúpiť do Európskej únie. Je to hospodársko-politický celok, nie vojenský. Ak Ukrajine vyjde víťazne z vojny s Ruskom a ak dôjde k zmene politického režimu v Rusku, čo nie je vylúčené, tak nevylučujem ani to, že sa Ukrajina môže stať členom Severoatlantickej aliancie."
  • "Putin od roku 2014, možno 2010, žije v akejsi izolácii a dostáva sa na úroveň Stalina."

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.