Skočiť na hlavný obsah
Aktuality.sk
03.11.2021

Na stole máme kastráciu akademickej samosprávy

René Bílik (foto Barbora Likavská)

"Možná politizácia a dosah na peniaze a majetok. Strašiak, ktorý máta reprezentácie slovenských vysokých škôl. Má sa skrývať v pripravovanej novele vysokoškolského zákona a v kompetenciách pre správne rady škôl," uvádza nové vydanie podcastu Nahlas portál Aktuality.sk. 

Minister školstva a jeho štátny tajomník prestali byť dôveryhodnými partnermi v dialógu. Požiadame premiéra o pomoc v tejto situácii

„To, čo máme na stole, je niečo ako kastrovaná samospráva," hovorí v rozhovore s Jaroslavom Barborákom rektor Trnavskej univerzity prof. René Bílik. "Rektori sa boja politizácie prostredia vysokých škôl, a to predovšetkým prostredníctvom správnych rád a tej konštrukcie, ktorá je v zákone navrhnutá. ... Všetko sa má rozhodovať v správnych radách, čo je zverenie aj majetku, aj financovania do rúk veľmi úzkej skupiny ľudí, navyše polovicu z nich tvoria politickí nominanti," dodal. 

"Rektorom preto už nestačia rokovania s rezortným ministrom, objednali sa rovno k premiérovi. Hrozí vysokým školám politizácia?" pýtajú sa Aktuality.sk.

foto: TRUNI/Barbora Likavská

 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.