Skočiť na hlavný obsah
Bc. Dominika Kuchárová
22.05.2022

Mám šťastie na učiteľov, ktorí milujú to, čo robia

Keď nastal čas výberu vysokej školy, rozhodovanie som mala o to ľahšie, že som vedela, že chcem študovať v Trnave. Trnava si ma získala už dávno pred voľbou, na ktorú vysokú školu pôjdem.

Dilema už spočívala „len“ v odbore. Rozhodovala som sa medzi právom, filozofiou a politológiou, pričom nakoniec vyhralo právo. V práve môžete spojiť filozofiu, politológiu a iné odbory, pretože je komplexné, resp. veľmi flexibilné. Paradoxom je, že sa mi nestávalo, aby mi niekto povedal, že nemám študovať právo, pretože už na strednej škole som dostala príležitosť študovať právo a podnikanie na jedinej strednej škole s týmto odborom. Tu už môžeme vidieť jednu z výhod bývania na východnom Slovensku, ktoré je tiež okúzľujúce (doslova).

Hneď pri nástupe som dostala svoju vlastnú tútorku. Tútor/tútorka vás sprevádza štúdiom a poradí so všetkým, čo potrebujete. Mala som šťastie, že sa z mojej tútorky stala aj dobrá kamarátka. Keďže som mala rýchlo prehľad, po prvom mesiaci som vstúpila do Študentskej rady a mohla tak byť súčasťou už aj tak veľmi demokratického prostredia študentov, ktorí sa môžu vyjadrovať k chodu univerzity. Nie je dôležité len to, že máme možnosť povedať to, čo si myslíme, ale vidíme, že to má zo strany univerzity odozvu. To je veľmi dôležité vzhľadom k vzťahu študent-univerzita.

V prvom ročníku ma zaujal (okrem Študentskej rady) aj Debatný klub Trnavskej univerzity. Prvýkrát som sa stretla s akademickou debatou a vďaka nemu a vyučujúcemu, ktorý ho viedol, som sa mohla zúčastniť rôznych debatérskych majstrovstiev. Myslím, že sa veľakrát opakujem, no je dôležité, aby si učitelia uvedomili, že študent vidí, ak učiteľa baví to, čo robí. Mala som šťastie na učiteľov, ktorí milujú to, čo robia. Preto dnes, ani o niekoľko rokov, nebudem ľutovať, že som si vybrala Trnavskú univerzitu.

Dnes som nakoniec prváčkou opäť, v študijnom programe filozofia na Trnavskej univerzite. Pri opätovnom výbere som naisto vedela, že si vyberám správne. Myslím, že lepší dôkaz toho, že Trnavská univerzita je naozaj dobrá voľba, ako jej opätovný výber, nenájdete. Hoci nám pandémia zabránila osobne navštevovať školu, program tútoring či Študentská rada TU stále fungujú. No a Debatný klub Trnavskej univerzity, ktorý som dlho navštevovala ako pozorovateľka, dnes už vediem (úsmev).

Publikované 31.3.2021, aktualizované 8.5.2022

raduj sa z priateľstiev truni

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.