Skočiť na hlavný obsah
Prof. ThDr. Ladislav Csontos PhD., SJ
25.02.2022

Kto je ten zlodej, ktorý nám ukradol pokoj?

Profesor Ladislav Csontos SJ z Teologickej fakulty Trnavskej univerzity sa vo svojej vedecko-výskumnej práci venuje aj osobnosti misionára a rodáka z Ružomberka-Černovej Vendelína Javorku SJ.

Javorka bol rektorom kolégia Russicum v Ríme (1929-1934), ktorého cieľom bolo vychovať katolíckych misionárov do Ruska. Šíril myšlienku zblíženia sa Ruska s katolíckou cirkvou. Sám Javorka šiel na misie, pôsobil v Mandžusku i rumunskej Bukovine, kde ho NKVD zajala pri ceste vo vlaku ako vatikánskeho špióna a odsúdili ho na desať rokov nútených prác. Fyzicky zničený a poloslepý sa v roku 1955 vrátil domov k bratovi do Žiliny, kde dožil v povesti svätosti v roku 1966.

Profesor Ladislav Csontos vydal niekoľko publikácií zo života Vendelína Javorku, ktoré editoval a opatril poznámkovým aparátom, napríklad Duchovné cvičenia, Duch viery, Prednášky a príhovory.

Teológa prof. Csontosa sme v týchto neľahkých chvíľach konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou poprosili o sprístupnenie myšlienok Vendelína Javorku, ktoré môžu pomôcť nielen nám, ale aj ľuďom hľadajúcim pokoj a mier.

vendelín javorka SJ

Ako vojenský duchovný počas prvej svetovej vojny Vendelín Javorka spomína: 

Jedna žiadosť sa tvorila ústami ubiedených, vyhladovaných vojakov: Bože daruj nám pokoja. V tom istom čase doma: Otec, matka, sestra, žena doma slzili, túžili po pokoji. Bože daruj nám pokoja. Ukradli nám ho. Najmilší, my sme stratili veľký poklad. Poklad drahý nad zlato, striebro; tento poklad sa volá „pokoj“. Zlodej, ktorý nám pokoj ukradol, si našiel miesto, na ktorom sa veľmi dobre utiahol, odkiaľ ho ťažko vyženú, ba naopak, býva tam kde ho radi majú, kde mu všetko slúži. Toto miesto je ľudské srdce. 

Jak krásne nám tu hovorí Ježiš Kristus: miluj blížneho svojho jako seba samého, blahoslavení chudobní duchom, blahoslavení čistí .. blahoslavení pokorní atď.  a tu v jasliach čo nás učí. Ajhľa, narodil sa on, ktorý stvoril zlato, striebro, ktorého bolo všetko, aby sme sa neulakomili za tým čo je časné. Ježiš kniežaťom pokoja, hlása nám v jasliach: pokoj medzi sebou. Pokoj na zemi ľuďom dobrej vôle. 

Jezuitský páter Vendelín Javorka, rodák z Černovej, účinkoval ako vojenský kaplán až do jej konca v roku 1918. Pri pomoci raneným a pri zaopatrovaní zomierajúcich sa vyznačoval obetavosťou a nebojácnosťou, za čo bol aj vyznamenaný. Po návrate z frontu do Trnavy bol rektorom tamojšieho kolégia a redigoval časopis Posol Božského Srdca Ježišovho.  

Páter Vendelín Javorka si bol vedomý zložitosti vzťahov štátu a Cirkvi vo vtedajšom Rusku, kde sa formoval Sovietsky zväz, ktorého predstavitelia sa netajili svojim negatívnym vzťahom k náboženstvu a Cirkvi. Októbrová revolúcia v roku 1917 priniesli brutálne uskutočňovanie diktatúry proletariátu a jeho predvoja komunistickej strany spojené s prenasledovaním skutočných alebo domnelých nepriateľov nového režimu. Z Ruska prichádzali prúdy utečencov, ktoré prechádzali i cez Slovensko. Prichádzali tiež správy o stále väčšom bezpráví, o prenasledovaní kresťanov a o táboroch nútených prác.  Sám sa zaangažoval v pomoci kresťanom v Rusku ako rektor ruského kolégia v Ríme.

Od roku 1941 pôsobil na Bukovine v Rumunsku, kde po oslobodení Červenou armádou bol v roku 1945  zatknutý a v decembri  pre „špionáž v prospech Vatikánu“ administratívne odsúdený na desať rokov pracovného tábora, hoci nijaké súdne pojednávanie sa neuskutočnilo. No ani v gulagoch neprestával pomáhať ľuďom.

Napokon po desiatich rokoch sa mohol vrátiť na Slovensku k svojmu bratovi do Žiliny, kde ho však štátna bezpečnosť naďalej sledovala. Jeho hrob na žilinskom cintoríne v je stále miestom, kde si ľudia vyprosujú na jeho príhovor potrebné milosti, dnes predovšetkým pokoj pre slovanské národy, ktorý nedokážu svoje spory riešiť pokojnou cestou, aby im daroval ducha zmierenia a pokoja.

Prof. Ladislav Csontos, SJ pôsobil ako prvý dekan teologickej fakulty (ktorá vznikla z Teologického inštitútu sv. Alojza v roku 1997) a prorektor Trnavskej univerzity (2011-2015).

Ako teológ sa venuje filozofickej antropológii. V roku 2019 sa stal čestným doktorom Pápežskej teologickej fakulty vo Varšave.

Autor sa v marci 2022 dožíva 70 rokov a pri tejto príležitosti s ním vychádza nová kniha rozhovorov.

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.