Skočiť na hlavný obsah
CIS Truni
04.09.2013

Zomrel provinciál Spoločnosti Ježišovej na Slovensku a vysokoškolský pedagóg TU P. Peter Bujko, SJ

S hlbokým zármutkom oznamujeme akademickej obci Trnavskej univerzity, že vo veku nedožitých 45 rokov zomrel P. Peter Bujko, SJ, provinciál Slovenskej provincie Spoločnosti Ježišovej a vysokoškolský učiteľ  Trnavskej univerzity v Trnave.
P. Peter Bujko SJ sa narodil 16. septembra 1968 vo Vranove nad Topľou. Vyrastal v Novej Kelči okres Vranov nad Topľou. V roku 1990 nastúpil do kňazského seminára biskupa Jána Vojtašáka v Spišskej Kapitule ako bohoslovec Košickej diecézy. V roku 1993 vstúpil do noviciátu Spoločnosti Ježišovej. Po noviciáte pokračoval v štúdiu teológie na Teologickom inštitúte sv. Alojza Spoločnosti Ježišovej v Bratislave (dnešná Teologická fakulta Trnavskej univerzity). Už v priebehu štúdií teológie sa začal zajímať o ignaciánsku spiritualitu a duchovné cvičenia. Po kňazskej vysviacke 27. júna 1998 pôsobil dva roky v Exercičnom dome sv. Ignáca v Prešove. Jeho hlavnou náplňou bolo dávanie duchovných cvičení a pastoračná činnosť v Kaplnke svätého Ignáca exercičného domu.
    V jubilejnom roku 2000 nadviazal postgraduálnym štúdiom teológie na Vysokej škole filozoficko-teologickej Sankt Georgen vo Frankfurte nad Mohanom. Vo svojom licenciáte a doktoráte sa venoval dogmatickej teológii a ignaciánskej spiritualite.
     Keď sa v roku 2005 vrátil zo štúdií, predstavení ho menovali spirituálom slovenských školastikov (bohoslovcov Spoločnosti Ježišovej) v Bratislave. Jeho úlohou bolo sprevádzať spolubratov, ktorí absolvovali svoje filozofické a teologické štúdiá, v ľudskom a duchovnom rozvoji, ale tiež v príprave na kňazskú službu. Okrem toho začal prednášať dogmatickú teológiu na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave a na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Rehoľnú formáciu zavŕšil tzv. treťou probáciou v Dubline na prelome rokov 2007 a 2008. Po návrate nadviazal na svoje pastoračné pôsobenie v Kolégiu Najsvätejšieho Spasiteľa v Bratislave ako spirituál školastikov a tiež pokračoval v prednášaní  na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave a na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity  v Trnave.
     Za provinciála Slovenskej provincie Spoločnosti Ježišovej bol menovaný 13. júla 2009 a tento úrad vykonával od 31. októbra 2009. V sobotu 31. augusta 2013 bol náhle hospitalizovaný v nemocnici  v Dolnom Kubíne, kde 3. septembra 2013 v skorých ranných hodinách zomrel. Informácie o termíne pohrebu budú oznámené neskôr.

Zdroj: Kancelária rektora

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.