Skočiť na hlavný obsah
PR | foto: TRUNI/Barbora Likavská
29.05.2023

Vražedné psyché: V mysli Richarda Mažonasa

Richard Mažonas, Vražedné psyché

True-crime podcast Vražedné psyché patrí medzi najpočúvanejšie na Slovensku. Jeho autorom je Richard Mažonas, študent práva v poslednom ročníku na Trnavskej univerzite, ktorý má úspešne za sebou už všetky štátnice. Spolu so svojím starým otcom, forenzným psychiatrom Svetozárom Drobom, nahliadajú do mysle vrahov. Podcasty sú ozvláštnené literárno-dramatickým spracovaním a nechýba im to správne napätie. 

Naposledy sme sa rozprávali pred dvoma rokmi. Ako ste sa za ten čas zmenili? 

Určite som pracovne vyťaženejší, ako vtedy. To sa odráža aj na mojom mentálnom prežívaní. Ale myslím si, že zmeny nie sú také výrazné, že by si ich všimli moji známi alebo rodina. Trošku som dospel, aj čo sa týka podcastovej tvorby. Veľa som sa naučil a to je najdôležitejšie. 

Vražedné psyché patrí medzi najpopulárnejšie na Slovensku. Čím si to vysvetľujete?

Veľa k tomu prispieva aj samotná téma, ale to, čo odlišuje iné podcasty, je, ako ponímajú tieto príbehy.  Dá sa to urobiť populisticky, že si človek vyberie príbeh a pozerá sa na to ako kuriozitu, ale dá sa na to pozerať aj odborným aj ľudským, empatickým pohľadom. Snažíme sa porozumieť týmto prípadom. Sú to kuriozity, ale nesú v sebe aj ponaučenie, ktoré treba zdôrazňovať.

Prečo ste si vybrali práve podcast o spoznávaní motivácií či príčin najvypuklejších vrážd doma a v zahraničí?

Pre mňa je to zaujímavá téma. Vyrastal som v prostredí, kde sa o takýchto témach rozprávalo, pretože môj dedo si prácu rád nosil domov. Vždy ma to zaujalo. Keď som už bol dostatočne starý na to, aby som mu vedel klásť otázky, tak som sa vždy pýtal.

Účinkovanie vášho starého otca, ktorý má bohaté skúsenosti vo forenznej psychiatri, dodáva podcastu pridanú hodnotu. Mnohé prípady zažil takpovediac na vlastnej koži.

Plus on je veľmi zaujímavá osobnosť aj hlasovým prejavom, aj čo sa týka jeho osobnostnej stránky. Rád sa rozpráva s ľuďmi aj naživo, nielen cez podcast.

Vražedné psyché chce nahliadnuť do mysle vrahov. Dá sa to vôbec?

Do veľkej miery áno. Osobne si nemyslím, že je to exaktná veda. Sú to rôzne vzorce správania, ktoré dedo sleduje. Mnohé činy sa nedajú pochopiť, ale niektoré sa dajú vysvetliť až tak, že sa dá vcítiť do role vraha a porozumieť, že sa dostal do takejto situácie. Možno až tak nemohol za všetko, čo sa stalo. Samozrejme, neospravedlňuje to týchto ľudí, vždy má človek na výber. V drvivej väčšine si vyberú zlú cestu alebo nezvládnu svoju temnú stránku bytia. Pochopiť úplne každého sa nedá. Sú príbehy, ktoré sme uzavreli tak, že dedo povedal, že s takýmto niečím sa ešte nikdy nestretol a je to preňho fascinujúci, ale nevysvetliteľný príbeh. 

Epizódy obsahujú často až extrémne násilie a poslucháča nenechajú chladným, často môžu vyvolať až fyzický pocit nepríjemnosti. Ako je to s vami?

Som "plechový" od prírody. Po najhorších veciach mi nebýva fyzicky ťažko, ale bývam duševne unavený. Potrebujem si oddýchnuť, najmä po príbehoch, kde sa niečo deje deťom. Potom sú to hrozné akty násilia, kde aj človeku príde fyzicky zle, ale my, tvorcovia podcastov i poslucháči, máme to šťastie, že sa fyzicky nemusíme stretávať s následkami týchto činov.

Celý podcast si môžete vypočuť napríklad na platformách Spotify alebo Youtube.

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.