Skočiť na hlavný obsah
Anonymný
05.12.2019

Udelíme čestný doktorát archeologičke Márii Novotnej

profesorka Mária NovotnáTrnavská univerzita v Trnave udelí titul doctor honoris causa prof. Márii Novotnej za celoživotné dielo a rozsiahlu pedagogickú prax v odbore klasická archeológia. Akademická slávnosť sa uskutoční v utorok 10. decembra 2019 v aule Pazmaneum na Univerzitnom námestí č. 1 v Trnave o 13.00 hod.

Prof. PhDr. Mária Novotná, DrSc. zasvätila celý svoj život archeologickej vede. Jej vedecko-výskumná činnosť zahŕňa všetky formy archeologickej práce. Osobne viedla alebo sa podieľala na vedení záchranných a systematických archeologických výskumov v teréne (napr. v oblasti dolného Pohronia a Spiša). O jej bohatej heuristickej práci svedčia viaceré katalógy múzejných i súkromných zbierok a ďalšie pôvodné diela, ale predovšetkým monografie publikované v edícii Prähistorische Bronzefunde (PBF) v Nemecku. Pre jej prácu je charakteristická vysoká profesionalita, systematickosť, dôslednosť, schopnosť analytického a syntetického prístupu k riešeniu skúmanej problematiky.

Za priekopnícku sa považujú aj výsledky jej práce v oblasti rekonštrukcie počiatkov baníckej činnosti a metalurgie medi na Slovensku ako jedného z európskych produkčných centier. V rámci grantového systému KEGA si zasluhuje pozornosť jej projekt, ktorého výstupom bola prvá slovenská učebnica venovaná dejinám a kultúre starovekého Grécka a Ríma (Vydavateľstvo Typi Universitatis Tyrnaviensis, 2006).

foto: Novinky z radnice/Martin Jurčo