Skočiť na hlavný obsah
PR
30.05.2024

Trnavská univerzita vybuduje novú aulu a vzdelávacie priestory

kino sloboda trnava (foto: Barbora Likavská)

Trnavská univerzita začala s verejným obstarávaním na výber zhotoviteľa stavebných prác. Týkajú sa novostavby auly a kongresového centra s predpokladanou hodnotou vyše 2,5 milióna eur. Lehota na predkladanie ponúk plynie do 26. júna.

Nová aula a kongresové centrum Trnavskej univerzity vyrastú na mieste bývalého kina Sloboda v Trnave, ktoré sa nachádza vedľa právnickej fakulty.

„Budovu sme odkúpili od mesta s podmienkou, že ju naďalej budeme využívať na účely súvisiace s pedagogickým procesom na univerzite. Pôvodným zámerom bolo konštrukčné prepojenie s budovou terajšej právnickej fakulty s tým, že v týchto priestoroch bude knižnica a aula. Kvôli neskoršiemu vývoju s vlastníctvom priľahlých pozemkov sme však od tohto zámeru museli upustiť. Neskôr sa univerzita rozhodla budovu prestavať na aulu a kongresové centrum, teda zámer, ktorý teraz napĺňame vďaka prostriedkom z programu Plánu obnovy a odolnosti,“ vysvetľuje prorektor Trnavskej univerzity pre rozvoj a informačné systémy prof. Marek Majdan.

nová aula a kongresové centrum trnavskej univerzity, vizualizácia architekt Gabriel Drobniak

Predpokladaná dĺžka stavebných prác je určená na 18 mesiacov od odovzdania staveniska. „Ak pôjde všetko podľa plánu a nenastanú nepredvídateľné okolnosti, stavbu by sme chceli mať hotovú a odovzdanú do užívania v prvej polovici roka 2026,“ približuje M. Majdan.

Univerzita plánuje budovu využívať ako aulu s kapacitou 244 miest pre akademické obrady, na prednášky pre právnickú fakultu a ako kongresové centrum na organizáciu konferencií.

„Vnútorným vybavením a použitými stavebnými technológiami pôjde o modernú stavbu, ktorá bude svojim štýlom korešpondovať s funkcionalistickou stavbou bývalej polikliniky, terajšej právnickej fakulty,“ informuje M. Majdan. Návrh architektonicky pripravila kancelária Ing. arch Gabriela Drobniaka, ktorý sa podieľal na rekonštrukcii budovy právnickej fakulty do jej súčasnej podoby.

Jediným kritériom na výber dodávateľa stavebných prác je najnižšia celková cena diela pri zachovaní všetkých požiadaviek a štandardov kvality.

nová aula a kongresové centrum trnavskej univerzity, vizualizácia architekt Gabriel Drobniak

Kino Sloboda – predtým biograf Rádio – postavili v 20-ych rokoch 20. storočia, s premietaním filmov sa začalo v roku 1925. Vo vlastníctve Trnavskej univerzity je od roku 2001, pôvodne sa počítalo s jeho asanáciou. Objekt nie je pamiatkovo chránený. Pôvodný výraz budovy má byť zachovaný tým, že čelná stena zostane v pôvodnom výrazovom členení. Na výstavbu auly bolo vydané stavebné povolenie v roku 2002 a v roku 2021 bolo obnovené.