Skočiť na hlavný obsah
PR
11.11.2021

Svätý Martin bol akčný človek, mních a evanjelizátor

Miloš Lichner SJ (foto TRUNI Barbora Likavská)

Ak príde Martin na bielom koni, metelica metelicu honí.
Na svätého Martina drž sa, synku, komína.
Na Martina medveď líha.

Bohuslav Reynek: Svätý MartinTo je iba niekoľko z pranostík, ktoré sa spájajú so svätým Martinom. 11. novembra si pripomíname svätca žijúceho v 4. storočí. S Martinom sa najčastejšie spája epizóda, ako počas cesty na koni stretol žobráka. Nemal mu čo dať, tak sa podelil o polovicu svojho plášťa. Tak sa aj znázorňuje – na koni, s vojenským plášťom a niekedy aj s husou. 

Keď si budete pochutnávať na martinskej husi, môžete si spomenúť na iný príbeh, ako ľudia prosili Martina, aby sa stal novým biskupom vo francúzskom meste Tours. On to však nechcel – a tak sa ukryl medzi husami. Ich gagotanie ho prezradilo – a Martin voľky-nevoľky sa musel stať biskupom.

Životu svätého Martina sa venuje aj teológ prof. Miloš Lichner SJ, ktorý pôsobí ako prorektor Trnavskej univerzity. Pred dvoma rokmi vydal monografiu Život svätého Martina z Tours, v ktorej predstavil prvý slovenský preklad diela Vita Martini od Sulpicia Severa. S naším popredným odborníkom sa zhovárala Barbora Likavská. 

A z pranostík si povedzme ešte jednu. Uvidíme, či sa potvrdí aj v tomto roku: Keď na Martina list zo stromu neopadol, môžeme čakať tuhú zimu.

Počúvajte na Spotify alebo Youtube.

foto: TRUNI/Barbora Likavská

obraz: Bohuslav Reynek: Svätý Martin (1948),

zdroj: Webumenia.sk