Skočiť na hlavný obsah
Právnická fakulta Trnavskej univerzity
26.04.2023

Slováci porazili Harvard aj Yale. Ôsme miesto v najväčšom simulovanom súdnom spore na svete patrí Trnavskej univerzite

jessup trnava

Univerzitný tím Právnickej fakulty Trnavskej univerzity sa v dňoch od 7. do 17. apríla 2023 zúčastnil na medzinárodnom kole najväčšieho simulovaného súdneho sporu na svete JESSUP Moot Court Competition vo Washingtone, D.C. Simona Perečinská, Petra Straková, Patrik Ondrejech, Ivan Vu Nhu a Sebastián Gonda pod odborným vedením doktora Ivana Novotného získali historicky najlepší úspech v histórii tímov zo Slovenska v tejto súťaži. Na záverečnej ceremónii získali celkové 8. miesto za najlepšiu písomnú časť súťaže.

„Je to pre mňa obrovská radosť a zároveň dôkaz, že aj slovenská univerzita vie konkurovať tým najlepším vo svete, keď sa spoja skvelí ľudia a sústredíme sa na kvalitné praktické vzdelávanie. Keď som sa dozvedela, že naši študenti v tvrdej konkurencii porazili v písomnej argumentácii aj univerzity ako Harvard či Yale, utvrdila som sa, že dlhé mesiace príprav a investícii do zručností študentov majú skutočne zmysel,“ vyhlásila dekanka právnickej fakulty Andrea Olšovská.

Podľa nej je klinické vzdelávanie kľúčové nielen pre osobný rozvoj študentov, ale aj pre rozvoj novej generácie právnikov na Slovensku, ktorí budú lepšie pripravení vykonávať právnické povolania a zlepšovať právny štát.

Študenti právnickej fakulty na medzinárodnom kole v ústnej časti zvíťazili v súbojoch s Airlanggskou univerzitou z Indonézie aj s Katolíckou univerzitou Santa María la Antigua z Panamy. Do najlepšej dvestovky rečníkov medzinárodného kola sa z univerzitného tímu dostali Ivan Vu Nhu a Petra Straková.

JESSUP je najväčšia svetová súťaž v simulovanom súdnom spore, na ktorej sa zúčastňuje približne 700 právnických fakúlt v 100 krajinách a jurisdikciách. Súťaž je simuláciou fiktívneho sporu medzi štátmi pred Medzinárodným súdnym dvorom, hlavným súdnym orgánom OSN. Tímy pripravujú ústne a písomné podania, v ktorých argumentujú postojmi navrhovateľa aj odporcu k prípadu.

Účasť univerzitného tímu bola finančne podporená z rezervy predsedu vlády Slovenskej republiky, zo zdrojov Trnavského samosprávneho kraja a Junion nadácie. Účasť tímov Právnickej fakulty Trnavskej univerzity aj v ďalších simulovaných súdnych sporoch podporuje advokátska kancelária Krivak & Co.

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.