Skočiť na hlavný obsah
Prof. MUDr. Bohumil Chmelík, PhD.
02.04.2022

Prijmite pozvanie do rodiny Trnavskej univerzity

Študenti Trnavskej univerzity

Prijmite pozvanie do rodiny Trnavskej univerzity. Naša rodina pedagógov a študentov žije v Trnave. Trnava je moderné univerzitné mesto s bohatou historickou minulosťou. Zachoval sa komplex budov historickej Universitas Tyrnaviensis z rokov 1635 až 1777. Dve budovy z tohto komplexu patria našej univerzite.

Trnava je nazývaná "malý Rím" - mesto kostolov, Katedrála sv. Jána Krstiteľa s unikátnym umeleckým interiérom je súčasťou historického univerzitného komplexu, v Bazilike sv. Mikuláša uchovávame obraz Panny Márie Trnavskej.

Trnava je mestom kaviarní, nájdete tu štadión Bílych andelov, kiná, divadlo, galériu a mnohé ďalšie kultúrne a športové ustanovizne, aj poetické uličky a zákutia na prechádzky vo dvojici.

Prijmite pozvanie do rodiny Trnavskej univerzity, ktorá bola zriadená v roku 1992  ako výsledok Nežnej revolúcie, bola prvá nová nemarxistická univerzita na Slovensku. Duch revolúcie pretrváva do dnešných dní, naši študenti sú významnou súčasťou novej demokratickej spoločnosti, omladzujú Trnavu.

Trnavská univerzita ako klasická univerzita má päť fakúlt. Filozofickú, pedagogickú, právnickú, zdravia a sociálnych vecí, a teologickú. Uchádzačom ponúkame bakalárske, magisterské a doktorandské študijné programy. Pedagógom záleží na úrovni vzdelania našich študentov, vyučovanie je prepojené na potrebnú prax. V súčasnosti sa na našich fakultách vzdeláva takmer 5000 študentov a vysokoškolské vzdelanie získalo doteraz viac ako 32-tisíc úspešných absolventov, až 85 % z nich sa uplatňuje vo svojom odbore.

Dnešná Trnavská univerzita sa inšpiruje historickou univerzitou, riadi sa životom v prítomnosti s intenzívnou orientáciou študentov na budúcnosť.

Trnavská univerzita je víťazom Národnej ceny za kvalitu a od roku 2019 sme oprávnení používať označenie „výskumná univerzita“. Medzinárodné hodnotenie „U-multitrank“ našu univerzitu zaradilo na prvé miesto vysokých škôl na Slovensku. Podľa aktuálneho prieskumu je až 94% našich absolventov spokojných s výberom študijného programu.

Pretože som pedagógom fakulty zdravotníctva a sociálnych vecí od jej otvorenia v 1994, chcem v skratke predstaviť túto fakultu. Bola prvou na Slovensku, ktorá začala vysokoškolsky vzdelávať ošetrovateľstvo, verejné zdravotníctvo, laboratórne vyšetrovacie metódy a sociálnu prácu. Súčasný priebeh pandémie vírusu covid-19 zdôraznil význam týchto študijných odborov a akútnu potrebu takýchto odborníkov.

Bohumil Chmelík

Prijmite pozvanie do rodiny Trnavskej univerzity. Významnou súčasťou študentského života je Študentská rada, ktorá organizuje kultúrne a spoločenské aktivity. V ponuke nájdete Crossfit, basketbalový a volejbalový klub, ako aj kluby horolezecký, florbalový a HIIT, bežecký aj jogový, ale aj klub debatný a filmový, šachový a literárny. Bližšie info je na Facebooku a Instragrame. Rovnako významná je možnosť navštevovať Univerzitné pastoračné centrum Stanislava Kostku. Pravidelne v stredu sa koná svätá omša pre študentov a centrum pripravuje ďalšie zaujímavé stretnutia. Odrazom života našej univerzity je časopis Universitas Tyrnaviensis, listovať v ňom možete tu.

Dnešná Trnavská univerzita sa inšpiruje historickou univerzitou, riadi sa životom v prítomnosti s intenzívnou orientáciou študentov na budúcnosť.

Do rodiny Trnavskej univerzity pozýva

prof. MUDr. Bohumil Chmelík, PhD.,

emeritný profesor Trnavskej univerzity

trnavská univerzita - malý cambridge

Publikované 18.03.2022, aktualizované 2. apríla 2022.

 

 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.