Skočiť na hlavný obsah
PR
08.12.2021

Politikom treba jasne povedať svoj názor a určiť mantinely

Patrik Herman (foto TRUNI Barbora Likavská)

Politikom treba povedať svoj názor, určiť mantinely a pripomenúť im, o čom je demokracia.

Aj takto reaguje na akademickými obcami odmietanú novelu vysokoškolského zákona politológ Patrik Herman. Poviete si – politológ? Áno, Patrik Herman je predovšetkým známy televízny moderátor. Vyštudoval však politológiu na Trnavskej univerzite ešte v jej začiatkoch, školu dokončil na prelome tisícročí. Na svoju alma mater sa po rokoch vrátil – už, samozrejme, nie ako študent, ale ako externý vyučujúci na katedre politológie filozofickej fakulty. K našej univerzite má o to bližšie, že sám pochádza z Trnavy a hrdo sa hlási k tomu, že je nielen Trnafčan s veľkým T, ale aj s „f“ uprostred.

O odbore politológia hovorí, že úžasné na nej je, že je prierezovým odborom a naučila ho vnímať spoločenské udalosti v súvislostiach. Získal prehľad a tak dokázal presvedčiť a ohúriť prijímaciu komisiu v televízii, do ktorej ho prijali. Našu TRUNI si Patrik Herman vybral aj pre personálne obsadenie katedry politológie vyučujúcimi, kde v tom čase prednášali a pôsobili osobnosti politického a spoločenského života vtedajšieho Slovenska. 

Aké bolo štúdium na TRUNI? Patrik Herman hovorí, že je to jedno z najkrajších období jeho života. A počas štúdia na Trnavskej univerzite sa mu začali plniť sny. Ako študenti však robili aj vylomeniny, "Mali sme jedného študenta, ktorý jazdil do školy na trabante a ten jeho trabant sme obkolesili, zdvihli zo zeme a pred Trnavskou univerzitou bola krásna fontána, tak sme ten trabant položili rovno do tej fontány." Na túto príhody spomínajú dodnes. 

Čo si myslí o novele vysokoškolského zákona? "Politikom treba ukázať, jasne naznačiť svoj názor, určiť im hranice a mantinely, v ktorých sa môžu pohybovať a možno im tak trošku pripomenúť, o čom je demokracia a o čom sú akademické slobody, pretože niektorí na to zabudli, lebo študovali dávno, alebo vieme, akým spôsobom niektorí vyštudovali, takže toho ducha vysokoškolského nemohli nikdy navnímať...," uzatvára náš absolvent a moderátor P. Herman.

Vypočujte si náš nový diel podcastu Hornopotočná 23. Vitajte na správnej adrese!

Podcast si môžete vypočuť aj na platforme Youtube.

foto: TRUNI/Barbora Likavská

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.