Skočiť na hlavný obsah
CIS Truni
Kancelária rektora
02.10.2013

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí na Trnavskej univerzite

Pri príležitosti 15. výročia obnovenia  PF TU sa dňa 1. októbra 2013 konala na Trnavskej univerzite prednáška  pána Miroslava Lajčáka, podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky moderovaná prof. PhDr. Milanom Katunincom, PhD., prorektorom Trnavskej univerzity v Trnave.
     
V úvode,  prof. doc. JUDr. Marek Šmid, PhD. privítal  akademickú obec, študentov a vzácnych hostí – okrem menovaného pána ministra aj pani Janu DUBOVCOVÚ – verejnú ochrankyňu práv, jeho Magnificenciu pána Jozefa MATÚŠA – rektora univerzity svätých Cyrila a Metoda v Trnave, pána Andreja Drobu, riaditeľa kancelárie ministra  a pána Borisa Gandela, hovorcu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

S príhovorom k 15. výročiu obnovenia Právnickej fakulty vystúpila  prof. JUDr. Helena Barancová, DrSc. dekanka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave, ktorá zhodnotila novodobú históriu fakulty, poukázala aj na problémy, ktoré vedenie fakulty starostlivo rieši s pevnou vôľou  k rozvoju akademických činností a starostlivou opaterou a zhodnocovaním  hodnôt, ktoré stáli pri zrode fakulty v roku 1998.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák  vystúpil s prednáškou na tému „Aktuálne otázky zahraničnej a európskej politiky". Šéf slovenskej diplomacie sa zameral na hlavné zahraničnopolitické priority Slovenskej republiky, medzi ktoré prioritne zaradil región západného Balkánu a krajiny Východného partnerstva. Taktiež zhodnotil výsledky uplynulého Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, ktoré podľa neho prinieslo pozitívne výsledky. Po skončení vystúpenia minister diskutoval so študentmi a prítomnými hosťami.

Vystúpenie ministra M. Lajčáka je dostupné na webovej stránke MZVaEZ SR.