Skočiť na hlavný obsah
PR
24.02.2022

Fakulta zdravotníctva už čoskoro spustí telemedicínske simulačné centrum, prvé pre nelekárske odbory

telemedicínske simulačné centrum

Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity plánuje čoskoro spustiť telemedicínske simulačné centrum. Na simulátore sa budú učiť študenti ošetrovať, ich pedagógovia budú vzdialene dozerať, radiť a sprevádzať. Prevádzka simulátora je signálom neustáleho skvalitňovania vzdelávania na Trnavskej univerzite, ktorá bude prvá medzi vysokými školami, ktorá vybuduje Telemedicínske simulačné centrum pre nelekárske zdravotnícke odbory.

Podmienkou neustáleho skvalitňovania vzdelávania v ošetrovateľstve je implementácia moderných a technicky pokročilých systémov a pomôcok, ktoré zohľadňujú pokrok v tejto oblasti. Trendom ostatnej dekády v oblasti vzdelávania vrátane lekárov a sestier je využívanie takých hardwarových a softwarových nástrojov, ktoré dokážu do veľkej miery simulovať kontakt s pacientom a rozhodovacie postupy v ich ošetrovaní a liečbe.

Hlavným cieľom je, aby si študenti osvojili diagnostické, terapeutické a ošetrovateľské postupy.

Prevádzka  Telemedicínskeho simulačného centra umožní osvojenie si konceptu komplexného manažmentu zdravotného stavu pacienta. Umožní detailný zber dát zo simulovaného ošetrovania pacienta s rôznymi diagnózami.

Hlavným cieľom vzdelávania pomocou tohto systému je osvojenie si štandardizovaných diagnostických, terapeutických a ošetrovateľských postupov. Bude pozostávať zo simulačnej miestnosti, v ktorej budú umiestnené pacientské simulátory, z kontrolnej miestnosti, z ktorej bude pedagóg sledovať prácu študenta a z debriefingovej miestnosti, kde dostane študent od pedagóga spätnú väzbu.

telemedicínske simulačné centrum trnava

Systém funguje prostredníctvom audiovizuálneho kontaktu medzi študentom a pedagógom a záznamom jeho práce sprostredkovaným nahrávacou a prenosovou technikou.

Súčasťou systému je komplexná sústava pre zber údajov počas samotnej simulácie ošetrovania, ktorá umožní podrobné hodnotenie zákrokov a ich efektivitu.

Postupne prebieha stavebná úprava priestorov na základe projektovej dokumentácie a inštaluje sa samotné Telemedicínske simulačné centrum.

Trnavská univerzita bude prvá, ktorá vybuduje Telemedicínske simulačné centrum pre nelekárske zdravotnícke odbory.

 

foto: TRUNI/Barbora Likavská