Skočiť na hlavný obsah
Michaela Peťová, študentka 2. ročníka práva na Mgr. stupni
29.09.2022

Skúsenosť z Erasmu: Leto je príležitosť, ako spojiť znalosti s praxou

Leto pre mnohých znamená oddych, zážitky, dovolenky, veľa voľného času stráveného s blízkymi, priateľmi či rodinou. No pre ľudí, ktorí radi skúšajú nové veci, je leto taktiež príležitosťou, ako spojiť získané znalosti s praktickým svetom a nabrať nové, zážitkami obohatené skúsenosti. Tak  to bolo aj v mojom prípade, keďže som sa toto leto rozhodla absolvovať zahraničnú letnú stáž prostredníctvom programu Erasmus+. Keďže sa už dlhší čas venujem štúdiu francúzštiny, výber krajiny bol viac ako jasný - Francúzsko. 

Michaela Peťová erasmus nice stáž

Ako si nájsť stáž v zahraničí?

Nájsť stáž v zahraničí nie je také jednoduché, ako sa to možno na prvý pohľad zdá. O to viac vtedy, ak sa rozhodnete, že chcete stážovať v dovolenkovej destinácii, akou je Nice. Hľadanie stáže na Azúrovom pobreží Francúzska bolo oveľa ťažšie, ako som si myslela a skúškové obdobie letného semestra signalizujúce blížiace sa leto mi to nijako neuľahčovalo.

Keďže v mojej zvolenej destinácii neboli žiadne ponuky stáží, neostávalo mi nič iné ako vyhľadávať advokátske kancelárie v Nice a v okolí a posielať im žiadosti o stáž so životopisom. Po približne dvoch mesiacoch snahy, keď som si už myslela, že všetky nádeje sa rozplynuli, pretože moje správy ostali buď bez spätnej väzby alebo s odpoveďou, že daná advokátska kancelária neberie stážistov, ozvala sa mi advokátska kancelária Loyer Avocats so sídlom v Cagnes-sur-mer, mestečka vzdialeného od Nice 10 kilometrov. Táto advokátska kancelária zaoberajúca sa trestným právom vo mne opäť rozsvietila svetielko nádeje. Nájsť ubytovanie v Nice už bolo oveľa ľahšie, keďže okrem toho, že je to obľúbená dovolenková destinácia, je to tiež  študentské mesto s množstvom ubytovacích ponúk aj pre zahraničných študentov. 

Michaela Peťová erasmus nice stáž

Práca v advokátskej kancelárii vo Francúzsku

Advokátska kancelária Loyer Avocats v Cagnes-sur-mer sa zaoberá trestným právom. Fakt, že ide o francúzske trestné právo a nikto v kancelárii nevedel hovoriť iným jazykom okrem francúzštiny, ma najprv vyľakal. Neskôr som však pochopila, že práve to je to, čo potrebujem na zlepšenie francúzskej komunikácie. Aj keď to bolo spočiatku ťažké, neskôr som už vedela komunikovať s kolegami aj o zložitejších trestných prípadoch.

Mojou úlohou bolo študovanie výpovedí svedkov v danom prípade a následná pomoc s prípravou obhajoby pre klienta. Keďže vo väčšine prípadov išlo o vraždy, bolo to veľmi zaujímavé. Samotné študovanie spisov mi pomohlo lepšie si zapamätať viaceré francúzske právne vyjadrenia a termíny, a následná konzultácia prípadu s advokátom mi pomohla zlepšovať sa v komunikácii. Kolegovia boli milí a vždy, ak to bolo potrebné, mi pomohli. S niektorými som v kontakte aj teraz. 

Ako sa žije v Nice 

Nice je po Paríži druhé najobľúbenejšie turistické letovisko. Je piatym najväčším mestom vo Francúzsku a je považované za hlavné mesto francúzskej riviéry. Dvojmesačný pobyt v tomto meste mi priniesol nesmierne veľa zážitkov. Už samotný fakt, že je to pobrežné mesto, znie veľmi lákavo. Študentský byt v centre mesta, kde som bývala, mi priniesol taktiež nové kamarátstva s rovesníkmi. Večerné prechádzky po svetoznámej Promenade des Anglais, či starým mestom Vieille Ville de Nice mi budú nesmierne chýbať. Svoje čaro mali aj víkendy strávené len tak na pláži alebo objavovaním  okolitých miest.

Cestovanie 

Vďaka tomu, že som pracovala od utorka do piatku, som si mohla naplno užiť predĺžený víkend. Navštívila som naozaj veľa miest, no najviac sa mi páčilo v Monacu vzdialenom len 25 minút vlakom z Nice. Z ostatných miest má veľmi nadchlo mesto svetoznámych filmových festivalov Cannes, či Grasse, mesto parfumov.

Posledný víkend pred odchodom patril výletu do talianskeho mesta Sanremo, vzdialeného dve hodiny vlakom z Nice. Vďaka skvelej polohe Nice je možné navštíviť veľa ďalších očarujúcich a nezabudnuteľných miest. 

Michaela Peťová erasmus nice stáž

Prečo ísť na stáž? 

Rozhodnutie ísť na túto stáž považujem za jedno z najlepších v mojom živote. Napriek ťažkostiam s hľadaním stáže v tejto prímorskej  lokalite sa oplatilo zabojovať a veriť do poslednej chvíle. Možnosť získať nové skúsenosti v jazyku a práve a taktiež možnosť stráviť celé leto na Azúrovom pobreží má poháňalo vpred. Je to aj jeden zo spôsobov, ako si vyskúšať život v inej krajine, spoznať inú mentalitu a skúsiť sa osamostatniť. Svoj pobyt som si nesmierne užila a odporúčam to skúsiť naozaj každému.