Skočiť na hlavný obsah
Martin Balega
03.04.2022

Dobrých právnikov je stále málo

martin balega

Tento článok bude skôr takým osobným príbehom, ktorý pevne verím, že viacerých čitateľov inšpiruje. Volám sa Martin, mám 21 rokov a v súčasnosti som študentom druhého ročníka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Pred približne dvomi rokmi som urobil rozhodnutie, ktoré sa ukázalo byť ako jedno z najlepších v mojom živote. Podal som si prihlášku na právnickú fakultu. Znie to ako tendenčné klišé, no vôbec to tak nie je a ja vám to v nasledujúcich riadkoch objasním.

Pochádzam z Levíc, kde som chodil aj na osemročné gymnázium. Počas štúdia som chcel byť najprv doktorom, potom ekonómom, športovým trénerom, až som nakoniec zakotvil pri práve. Rozhodol som sa tak až tesne pred posledným ročníkom. Keď som si už konečne vybral, ktorým smerom by sa môj vysokoškolský život mal uberať, prišiel na rád výber školy. Každý, kto si od nás v Leviciach vybral právo, išiel do Bratislavy, iba ja nie. Prečo? Išiel som na DOD do Trnavy. A hneď v ten deň som mal jasno. Podal som si sem prihlášku a v duchu sa tešil na september.

Oťukávanie v prvom semestri

Prvý semester bol v podstate pre každého taký „oťukávací“. Jeho prevažnú väčšinu a aj skúšky sme mali online a v tomto systéme fungujeme v podstate až na pár výnimiek dodnes. Samozrejme, nie je to ideálne, ale pandémia to takto zariadila. Poďme už teraz k štúdiu. Pre mňa najzaujímavejšie predmety – občianske a obchodné právo, sme v prvom ročníku nemali. Avšak to vôbec neprekážalo. Máme skutočne skvelých pedagógov, vďaka ktorým boli aj tie pre mňa menej záživné predmety zaujímavé a poučné. Sú to obrovské kapacity a osobnosti. Najmä prvý rok zvykne veľa študentov odradiť. U mňa to ale bolo presne naopak.

Okrem bežného štúdia som sa dal spolu s ďalšími dvomi spolužiakmi aj na medzinárodný simulovaný súdny spor vo vesmírnom práve. Musím povedať, že som sem nešiel s veľkými očakávaniami, a to najmä preto, že matérie bolo veľa a celá súťaž bola v angličtine. Naši učitelia spolu aj s externým coachom nás však pripravili perfektne, takmer 100-stranovú písomnú časť, ktorú sme písali skoro tri mesiace, sme úspešne odovzdali v termíne a ústne kolo proti top európskym univerzitám dopadlo tiež nad naše očakávania. Dokonca sme skončili 10. v Európe. A to ako prváci, ktorí súťažili aj proti o štyri roky starším súperom!

Ísť študovať právo do Trnavy bolo výborné rozhodnutie, ktoré môže spraviť každý, kto nad štúdiom práva uvažuje. Využite svoju šancu, nebudete sklamaní.

Druhák: Zlepšenie angličtiny aj soft skills

Druhý ročník je zatiaľ tiež veľmi prínosný, máme už aj moje „srdcovky“, občianske a obchodné právo. Navyše opäť idem na medzinárodný simulovaný súdny spor, tentokrát v športovom práve. Opäť raz to bude výzva a opäť raz sa na to teším. Ako teda môžete vidieť, keď človek chce, môže tu robiť aj veci navyše, ktoré ho obohatia. Mne sa vďaka týmto súťažiam zlepšila nielen angličtina, ale aj soft skills.

trnava city (foto Barbora Likavska)

Dobrých právnikov je stále málo

Rád by som spomenul známu frázu, že „právnikov je veľa“. Áno, to je. Ale dobrých právnikov je stále málo. V súčasnosti sa mi podarilo sa dostať aj na miesto právneho asistenta v jednej bratislavskej advokátskej kancelárii a to najmä vďaka tej práci navyše – súťažiam. Životopis je dnes dôležitejší než kedykoľvek predtým. Samotné štúdium na TRUNI vám ho pekne vyšperkuje a ak sa dáte ešte aj na niečo iné popri škole, škola vám s tým pomôže. Vždy. Pretože, tak to tu funguje a je len na vás či to využijete alebo nie.

Spomínate si ešte na to moje tendenčné klišé z úvodu? Ako ho hodnotíte teraz? Pretože ja si za ním stojím. Ísť študovať právo do Trnavy bolo výborné rozhodnutie, ktoré môže spraviť každý, kto nad štúdiom práva uvažuje. Využite svoju šancu, nebudete sklamaní. Občas to nie je úplne jednoduché, no to asi nikde. Investujte do svojej budúcnosti a vaše budúce ja sa vám odvďačí. O tom nepochybujem.

Publikované 15. marca 2022, aktualizované 3. apríla 2022.

prečo študovať na trnavskej univerzite

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.