Skočiť na hlavný obsah
PR
17.02.2022

Čo si púšťajú do ucha študenti Trnavskej univerzity?

S podcastmi sa roztrhlo vrece. Možno práve v čase pandémie, keď máme viacej času počúvať, si k nim našli cestu aj naši študenti. Výhodou "epizodických seriálov hovoreného slova", ako podcasty definuje Wikipedia, je, že si ich môžete zapnúť, kedy len chcete a kedy vám to vyhovuje: cestou do školy či do práce, doma, popri iných činnostiach, pri športe či na turistike. Je to na vás. Dokonca z niektorých našich študentov sa nestali len poslucháči, ale aj autori, ktorí rozbehli svoje vlastné podcasty. Práve počas dištančného vzdelávania spustil Richard Mažonas veľmi populárne Vražedné psyché a Tereza Švihoriková s kamoškou Kristínou Inú Kosť. Poďme teda zistiť, čo si do svojich uší púšťajú študenti Trnavskej univerzity.

FAKULTA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE

Kamila Korimová (3. ročník Bc., odbor: verejné zdravotníctvo): „Počúvam podcast s názvom Zdravý podcast od pani doktorky Bartovej. Venuje sa zdraviu, medicíne či zdravému stravovaniu. Podcasty sú krátke, majú okolo 15 - 25 minút a páči sa mi, že za pár minút sa dozviem veľa nových a zaujímavých informácií. 

Taktiež počúvam podcast Zdravissimo, v ktorom sú rozhovory s lekármi a odborníkmi z oblasti zdravia a životného štýlu. Ak vás zaujíma, ako funguje náš organizmus či ako predchádzať chorobám, odporúčam tieto dva podcasty.“

Jozef Očenáš (3. ročník Bc., odbor: verejné zdravotníctvo): „Rád si vypočujem podcast s názvom Očami farmácie. Sú to veľmi krátke podcasty (max. 10 minút), ktoré sa venujú rôznym témam z oblasti farmácie ako napríklad objav penicilínu, DNA, HPV, ale aj kontroverznejším témam, akými sú trest smrti či hoaxom (taja pred nami liek na rakovinu?). 

Ak mám viac času, pustím si nejakú hodinovú epizódu podcastu s názvom Doktor má Filipa, ktorý majú dvaja kolegovia – jeden je lekár na urgentnom príjme a druhý pracuje ako zdravotný brat. Vo svojom podcaste vás zavedú za múry nemocnice a rozprávajú, čo sa deje za dverami ambulancie. Sú to veľmi zaujímavé príbehy.

PEDAGOGICKÁ FAKULTA

Dominika Matulová (2. ročník Bc., odbor: učiteľstvo anglického jazyka a výtvarnej výchovy): „Podcast Lesson: Impossible - An Exploration of Educational Innovation by som odporučila študentom pedagogických smerov a pedagógom, lebo otvára témy, ktoré dajú človeku iný pohľad na vzdelávanie a ukážu ako sa dá jeho akákoľvek oblasť zlepšiť od vyučovacích metód cez klímu v triede až po metódu hodnotenia a i. 

Podcast English Vocabulary Booster odporúčam každému, kto si vie a chce nájsť aspoň trošku času na zlepšenie anglickej slovnej zásoby, ktorá je pekne vysvetlená vždy na konci epizódy po krátkom príbehu. TED Talks Daily by som odporučila, lebo si tu určite každý nájde niečo svoje pričom väčšina talkov je zaujímavá a nesie v sebe pridanú hodnotu.

Michaela Varcholíková (3. ročník Bc., odbor: učiteľstvo anglického jazyka a literatúry a histórie): „Počúvam denný podcast denníka SME Dobré ráno. Je to podcast väčšinou o politickej situácii a počúvam ho z toho dôvodu informovanosti, aby som vedela aká je situácia doma aj vo svete. Stále sa tam riešia zaujímavé témy, ktoré sú hlavne aktuálne. Ďalším plusom pre mňa je ich dĺžka, majú cca 25 min čiže sú relatívne krátke. Najlepšie na tom je, že na to netreba mať vyhradený čas, pustím si to kedy chcem, nemusím sa na to pozerať a môže si popri tom robiť iné veci.“

PRÁVNICKÁ FAKULTA

Bc. Dominika Kuchárová (1. ročník Bc., odbor: filozofia, zároveň 1. ročník Mgr. na právnickej fakulte): „Podcast Pravidelná dávka ponúka skvelé filozofické intrá k rôznym filozofickým témam. Jakub cez podcast ukazuje, že filozofia je zaujímavá. 

KAPITALX je podcast, ktorý sa zaoberá celospoločenskými témami. Je dobrý v tom, že vás núti zamyslieť sa nad témami, o ktorých práve moderátori rozprávajú. Najzaujímavejšie sú pre mňa časti nazvané ako “Koniec hry”, kde autori rozoberajú literatúru z rôznych pohľadov.“

Nicole Makóová (2. ročník Bc., odbor: právo): „Veľmi rada si vypočujem podcasty od Simony Belovičovej Potulky psychológiou, ktoré nájdete na jej stránke. Vysvetľuje rôzne témy z oblasti psychológie, má veľmi príjemné vystupovanie a vďaka jej podcastom mám väčšie pochopenie pre druhých ľudí. Tiež mám rada podcast VRAŽEDNÉ PSYCHÉKRIMICAST. Už z názvov sa dá vydedukovať, že v týchto podcastoch sa preberajú rôzne prípady z oblasti trestného práva. Sú veľmi kvalitne a pútavo spracované. Odporúčam!“

FILOZOFICKÁ FAKULTA

Kristián Derka (3. ročník Bc., odbor: filozofia): „Počúvam podcast Vražedné psyché, ktorý spracúva chalan z našej TRUNI Richard Mažonas. Ide o príbehy sériových vrahov a pokus do nahliadnutia do ich mysle. Stálym hosťom v tejto sérii je Richardov starý otec, dlhoročný súdny znalec z oblasti psychiatrie MUDr. Svetozár Droba. Podcasty sú veľmi kvalitne spracované, odporúčam všetkými desiatimi každému kto sa zaujíma o túto oblasť!“

Adam Olšiak (3. ročník Bc., odbor: filozofia): „Momentálne počúvam podcast Teplá vlna s politológom Andrejom Findorom. Má super prejav a myslím si, že zrozumiteľne a jednoducho objasňuje daný problém.

Ďalej počúvam podcast s názvom Zo života ľudí. Odporúčam ho skôr pre nadšencov psychológie, pán Ľudo Dobšovič je výborný rečník a má príjemný hlas a skvelé vystupovanie.

Článok vyšiel 26. apríla 2021 vďaka spolupráci so Študentskou radou Trnavskej univerzity.

Aktualizované 17. februára 2022.

 

Trnavskú univerzitu môžete sledovať aj na sociálnych sieťach. Ďakujeme!

 https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/facebook201.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/insta.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/linkedin.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/twitter.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/youtube.png https://www.truni.sk/sites/default/files/field/image/soundcloud.png 

 

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.