Skočiť na hlavný obsah
Anonymný
10.12.2019

Cena Andreja Sacharova za slobodu myslenia 2019

Pri príležitosti udelenia Ceny Andreja Sacharova za slobodu myslenia za rok 2019 právnická fakulta organizovala podujatie spojené s diskusiou na danú tému. Tohtoročným víťazom sa stal Ilham Tohti, obhajca práv ujgurskej menšiny v Číne.

O víťazovi rozhodlo politické vedenie parlamentu v zložení predsedu Davida Sassoliho a predsedov politických skupín. Počas vyhlásenia tohtoročného laureáta, predseda Európskeho parlamentu apeloval na čínsku vládu s požiadavkou o okamžité prepustenie Tohtiho z väzby a dodržiavanie práv menšín v Číne.

Diskusia k cene Andreja Sacharova sa na pôde právnickej fakulty uskutočnila už niekoľkokrát. Jej súčasťou je návšteva poslancov a poslankýň Európskeho parlamentu, v rámci ktorej majú aj študenti možnosť diskutovať na témy, ktoré sa týkajú ceny Andreja Sacharova, ľudských práv ako aj postavenia Európskej únie v globálnom priestore. Dňa 6. decembra 2019 diskutovali so študentmi a študentkami Dionýz Hochel, Andrea Olšovská, Vladimír Bilčík a Peter Varga. V rámci tohtoročného podujatia ocenila dekanka právnickej fakulty pána Dionýza Hochela, povereného riadením Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku ocenením Pacta sunt servanda, za jeho doterajší prínos k rozvoju spolupráce s právnickou fakultou, ako aj za jeho prínos v oblasti študentského hnutia v boji za demokraciu v roku 1989.


Európsky parlament každoročne udeľuje Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Sacharovova cena nesie meno sovietskeho fyzika a politického disidenta Andreja Sacharova. Už od roku 1988 je udeľovaná jednotlivcom či skupinám, ktorí sa zaslúžili v boji za ľudské práva a ochranu základných slobôd. V roku 1989 sa stal laureátom slovenský politik a reformátor socialistického režimu Alexander Dubček.

Program podujatia

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.