Skočiť na hlavný obsah
PR
11.10.2021

Aké filmy a seriály odporúčajú naši študenti?

Netflix, HBO Go, Disney+, Amazon Prime Video... Streamovacie služby rastú ako huby po daždi. Alebo aspoň ich obľúbenosť a postupne aj dostupnosť na Slovensku. Čo pozerajú a odporúčajú študenti Trnavskej univerzity v Trnave?

PEDAGOGICKÁ FAKULTA: POTREBUJEME VYPNÚŤ OD UČENIA

Bc. Erika Budzáková: "Našim študentom odporúčam jednoznačne seriál Money Heist. Je to španielsky seriál o vylúpení banky, ktorý sa však nezameriava iba na jeho priebeh, ale aj na samotné plánovanie tejto akcie. Lupiči majú všetko vopred do poslednej bodky premyslené, avšak vyskytnú sa komplikácie, čím sa vaša závislosť k tomuto seriálu jednoznačne zvýši. Nechýba v ňom dávka akčnosti ani sentimentu, preto odporúčam všetkými desiatimi.

A nakoniec pre tých, ktorý si radšej pozrú niečo z fantasy sféry by som odporučila seriály ako napríklad Wynonna Earp, Supergirl, The Witcher, The 100, The A list alebo Shadow and Bone."

Bc. Ladislav Baláž (2. ročník Mgr., odbor: učiteľstvo anglického jazyka a literatúry a histórie): "Osobne mám rozpozeraných nespočetne mnoho seriálov a popravde ani neviem, ktorý by som odporučil ako prvý. Vyberiem teda tri, aby bolo z každého rožku trošku. Ako prvý seriál by som odporučil American Crime Story, ktorý sa tohto ročnou sériou (Impeachment: ACS) zamieriava na udalosti počas prezidentúry Clintona a jeho aféry s asistentkou. Aj keď je “vonku” len prvých pár častí, seriál je dobrým “ťahákom” pre študentov anglického jazyka, nakoľko sa jedná o historickú udalosť, ktorú by sme mali ovládať.

Ďalším seriálom, trochu z iného súdka, je Good Doctor, ktorý sa nedávno dostal na platformu Netflix. Mne osobne sa seriál veľmi páči. Myslím, že tento seriál je každému dobre známy a teda ho netreba nijak extra rozpisovať.

Posledný, v poradí tretí seriál, ktorý by som odporúčal je, samozrejme, z produkcie Marvel Studios: WandaVision. Seriál je zábavný, vtipný, akčný. Je to dobrý spoločník na večer, keď je potreba trochu relaxu, ale keď potrebujete “vypnúť” od učenia a vášho štúdia.

FILOZOFICKÁ FAKULTA: JE ŤAŽKÉ SI VYBRAŤ ZO ŠIROKEJ PONUKY

Bc. Dominika Kuchárová (2. ročník Bc., odbor: filozofia, zároveň 2. ročník Mgr., odbor: právo): "Odporúčala by som talkshow My next guest needs no introduction s Davidom Lettermanom, ktorý dokáže viesť rozhovory s hosťami o nepríjemných témach, no láskavo. Druhý tip nie je seriál, je to dokumentárny film, pretože tie mám radšej ako seriály, a volá sa 13th. Dokument hovorí o tzv. moderných otrokoch. Odporúčala by som ho všetkým, ktorí chcú viac pochopiť problematiku Black Lives Matter, ktoré bojuje proti systematickému rasizmu voči černochom."

Bc. Adam Olšiak (1. ročník Mgr., odbor: filozofia): "Existuje mnoho kvalitných seriálov, od historických, cez filozofické, až po sci-fi. Keďže je ťažké vybrať jeden, odporučím dva. Prvým z nich je Infinity train (Nekonečný vlak). Rozprávka, ktorej časti trvajú 10 minút, je skvelou večernou oddychovkou, no aj poučným dielom. Z času na čas, sa v seriály sa nachádzajú metafory a scény odkazujúce na rôzne životné situácie. Pokiaľ sa jedná o priaznivkyne a priaznivcov ľudských práv, alebo spravodlivosti, odporúčam seriál ako Handmaid’s Tale (Príbeh služobnice). Tento seriál sa dotýka morálnych otázok a poukazuje ako ľahko môžu byť ohrozené ľudské práva len vďaka vlastným presvedčeniam ľudí, ktoré môžeme sledovať momentálne aj v našej politickej situácii.

PRÁVNICKÁ FAKULTA: NECHÝBA KRÁĽOVNÁ ANI SUDCA

Nina Kelemenová (3. ročník Bc., odbor: právo): "Seriál The Crown sleduje život kráľovskej Alžbety II. od jej svadby v roku 1947 dodnes. Seriál je rozdelený do štyroch sérii, pričom každá séria je o inom období ich života. Tak napríklad prvá séria pokrýva udalosti do roku 1955. Druhá séria nám ukazuje udalosti od Suezskej krízy v roku 1956 do rezignácie predsedu vlády Harolda Macmillana po škandále Profumo v roku 1963. Tretia séria zahŕňa päť ročnú aféru princeznej Margaréty s barometom Roddym Llewellynom. Štvrtá a zároveň najočakávanejšia séria zahŕňa život princeznej Diany z Walesu s princom Charlesom. V seriáli okrem úžasných hereckých výkonov môžete vidieť krásne historické kostýmy a detaily či zákutia Buckinghamského palácu v Londýne. Okrem toho, že vás seriál zavedie do histórie plnej neočakávaných udalostí, budete cítiť napätie, šťastie, sklamanie či prekvapenie. Ak vás zaujíma história a predovšetkým anglická a zároveň chcete nahliadnuť do rodiny britskej kráľovnej, tento seriál je pre vás ako stvorený."

Matúš Bíro (2. ročník Bc., odbor: právo): "Pozerám drámu The Devil Judge, ktorá zobrazuje svet plný chaosu a korupcie. Jednou z hlavných postáv je hlavný sudca, ktorý zo súdu robí verejnú reality show na trestanie zločincov. Medzitým sa ďalší sudca snaží zistiť skutočnú identitu hlavného sudcu."

FAKULTA ZDRAVOTNÍCTVA A SOCIÁLNEJ PRÁCE: TECHNOLÓGIE VPLÝVAJÚ NA ZDRAVIE POPULÁCIE

Zuzana Rožaiová (2. ročník Bc., odbor: laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve): "Pozerám rôzne seriály na Netflixe a mám hlavne rada sci-fi, fantasy. Avšak moje srdiečko si získal skromný seriál z Veľkej Británie Ajťáci (The IT Crowd). Keď som prvýkrát videla tento seriál, tak ako prvú vetu som si zapamätala "Skúsili ste to vypnúť a zapnúť?“ Tento seriál odporúčam fanúšikom The Big Bang Theory, lebo je to z dosť podobnej oblasti a nie len sa zasmejete na "ITčkárskom" humore, zároveň sa dobre priučíte angličtine a aj brit-skému prízvuku."

Mgr. Vladimír Filipovič: "Film Sociální dilema odkazuje na problematické používanie internetu. Závislosť na sociálnych sieťach je závažným problémom, ktorý vedie k rôznym ochoreniam až k suicidálnemu správaniu. Film ma veľmi zaujal, pretože poukazuje na vplyv technológií na zdravie populácie."

 

Článok vznikol v spolupráci so Študentskou radou Trnavskej univerzity.

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.