Skočiť na hlavný obsah
PR
22.03.2022

Akademická obec TRUNI podporila výzvu Rady vysokých škôl a pridala sa k proteste proti novele vysokoškolského zákona

Protest proti Novele VŠ zákona

Akademická obec Trnavskej univerzity dnes (22. marca 2022) podporila výzvu Rady vysokých škôl a pridala sa k proteste proti novele vysokoškolského zákona. Rada VŠ dnes odovzdala svoje pripomienky v Národnej rade SR.

Pred budovou rektorátu sa dnes prihovorili podpredsedníčka akademického senátu TRUNI PhDr. Kristína Grendová, PhD. MPH a rektor Trnavskej univerzity prof. René Bílik, PhD. Podujatie svojou účasťou podporilo celé vedenie Trnavskej univerzity a všetci dekani trnavských fakúlt. Pedagogická fakulta navyše zorganizovala samostatné zhromaždenie pred svojím sídlom na Priemyselnej ulici v Trnave. 

"Teší ma, že tu vidím veľmi veľa študentov, ktorým to nie je ľahostajné. Prišli ste podporiť myšlienku, že nechceme takúto zmenu vysokoškolského zákona, akú nám ministerstvo predkladá a že si nechceme nechať zobrať a potlačiť naše akademické slobody," povedala Kristína Grendová. 

"Dlho sa tento problém zužoval na margináliu - voľba rektorov vysokých škôl. Vznikla úplne paradoxná situácia: návrh novely zákona o vysokých škôl neohrozuje rektorov, naopak, do budúcnosti im a úzkej skupiny ľudí v kolektívnom orgáne, ktorý sa volá správna rada a ktorý má byť kreovaný novým spôsobom, vkladá do rúk veľmi silné právomoci a posilňuje moc jednotlivca a posilňuje moc úzkeho kolektívneho orgánu," poznamenal rektor René Bílik. "Cenou za to všetko je oslabenie samospráv vo vnútri vysokých škôl. Toto je kľúčový dôvod, prečo stojíme dnes tu a prečo voči novele protestujeme."

Nestíhaš všetko sledovať? Nevadí!
Prihlás sa do newslettera a už ti nič neujde

Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.