Skočiť na hlavný obsah

Študijné odbory otvárané na UTV pri TU v akademickom roku 2017/2018

Univerzita tretieho veku pri Trnavskej univerzite v Trnave
študijné programy otvárané v akademickom roku 2017/2018

TROJROČNÉ ŠTUDIJNÉ PROGRAMY:

Jazyky – začiatočník

Počas kurzu anglického, nemeckého, francúzskeho, španielskeho alebo talianskeho jazyka sa poslucháč naučí porozumieť, hovoriť, písať a čítať v cudzom jazyku tak, aby sa dokázal jednoduchým spôsobom dorozumieť v bežných situáciách v krajinách, v ktorých sa daným jazykom hovorí.

Jazyky - mierne pokročilý

V kurze anglického, nemeckého a francúzskeho jazyka pre mierne pokročilých sa poslucháči zdokonalia vo všetkých jazykových zručnostiach (čítanie, počúvanie, písanie a hovorenie) a nadobudnú tak schopnosť aktívnej komunikácie v bežných situáciách s hovoriacimi v danom jazyku, resp. budú schopní porozumieť písanému textu, či používať daný jazyk v písomnom prejave.

Dejiny umenia

Poslucháč sa oboznámi s chronologickým prehľadom dejín kultúry, umenia a architektúry počnúc najstaršími starovekými kultúrami cez stredoveké, renesančné, barokové obdobie až po súčasnosť. Tento prehľad je zameraný tak na svetové, ako i slovenské umenie a kultúru, je obohatený o doplňujúce prednášky z problematiky pamiatkovej, muzeálnej a galerijnej práce. Okrem toho majú poslucháči možnosť navštíviť mnohé pamiatky a prezrieť si umelecké diela priamo v teréne, a to vďaka organizovaniu jednodňových či viacdňových exkurzií doma i v zahraničí.

Latinský jazyk a kultúra

Štúdium sa zameriava na získavanie vedomostí z latinského jazyka a antických literatúr, mytológie a kultúry a na zachytenie poznatkov o starovekých dejinách a civilizácii. Prednášky sa okrem toho venujú dedičstvu antiky v európskej kultúre, osobitne s prihliadnutím na odraz antiky v ďalších dejinných etapách v slovenskej kultúre. Absolvent je schopný preložiť jednoduchý latinský text, získa teoretické i praktické vedomosti o antickej vzdelanosti v širších interdisciplinárnych súvislostiach a má možnosť absolvovať odborné exkurzie.

Právo

Poslucháč získa vedomosti v oblasti histórie práva, trestného,  ústavného a záväzkového práva. Oboznámi sa s vybranými oblasťami medzinárodného a európskeho práva. Ďalej sa dozvie o zásadách podnikania podľa Obchodného zákonníka a živnostenského zákona.

Filozofia

Poslucháč sa oboznámi s chronologickým prehľadom dejín filozofie počnúc najstaršími starovekými dejinami cez stredoveké, renesančné, novoveké obdobie až po súčasnosť. Tento prehľad je zameraný tak na základné filozofické koncepty a problémy, ako aj o doplňujúce prednášky z hlavných oblastí filozofického skúmania.


DVOJROČNÉ ŠTUDIJNÉ PROGRAMY:

Antika včera a dnes

Kurz sa bude venovať vybraným aspektom obdobia antiky. Študenti sa oboznámia s najdôležitejšími  historickými udalosťami a osobnosťami, ako aj s významnými predstaviteľmi gréckej a rímskej literatúry. Venovať sa budeme antickým umeleckým dielam, ktoré našli ohlas v neskorších umeleckých obdobiach. Súčasťou kurzu budú prednášky o antickej filozofii, myšlienky ktorej stáli pri zrode európskej spoločnosti. Neobídeme ani rímske právo – základ európskeho právneho systému. Reálie antickej spoločnosti preberieme s ohľadom na prepojenie so súčasnosťou. V literatúre, architektúre, umení aj všade okolo nás budeme hľadať stopy antiky a nasledovať ich.

JEDNOROČNÉ ŠTUDIJNÉ PROGRAMY:

Práca s PC – základy Excel, integrácia Wordu a Excelu

Študijný program je určený pre záujemcov, ktorí chcú zvládnuť základy práce s Microsoft Excel. Poslucháči sa naučia zadávať jednoduché vzorce, používať relatívne a absolútne adresy, jednoduché funkcie, vnárať funkcie, vytvárať grafy, filtrovať údaje a používať kontingenčné tabuľky. Časť výučby je venovaná prepojeniu Wordu, Excelu a Internetu.

Práca s PC – Základy Wordu

Študijný program je určený pre záujemcov, Ktorí chcú zvládnuť základy práce s Microsoft Word. Predpokladá sa, že poslucháči už ovládajú písanie na klávesnici a ovládanie počítača myšou. Poslucháči sa naučia formátovať text, vkladať do neho tabuľky a obrázky (prípadne iné objekty), používať štýly. Časť výučby je venovaná prepojeniu Wordu a Internetu a ďalšia časť sa venuje aj základom práce s operačným systémom (vytvorenie priečinkov, ukladanie súborov, kopírovanie, presúvanie a mazanie súborov, práca s USB kľúčom).

Práca s PC – základy práce s obrázkami a fotografiami

Študijný program je určený pre záujemcov, ktorí chcú zvládnuť základy práce s obrázkami a fotografiami. Úprava obrázkov a fotografií bude prebiehať v programoch Paint a GIMP. Uchádzači sa naučia preniesť fotografie z digitálneho fotoaparátu a USB kľúča do počítača, robiť výrezy z fotografií, vytvoriť si fotoknihu, jednoduché úpravy fotografií (zmena veľkosti, zmena perspektívy, otáčanie, zmena veľkosti časti fotografie, odstránenie červených očí, odstránenie vád pleti a podobne). V programe GIMP sa naučia pracovať s viacerými vrstvami a jednoduché fotomontáže.

Dejiny umenia

Študijný program je určený pre absolventov 3-ročného cyklu prednášok z daného odboru, ale i ďalším záujemcom zo širšej odborno-laickej verejnosti. Prednášky budú zamerané na vybrané témy týkajúce sa umenia, architektúry a teórie s nimi súvisiacej. Pozornosť bude venovaná špecifickým problémom a otázkam, ktoré rozšíria vedomostný potenciál a obzor na nazeranie dejín umenia a architektúry; napríklad z hľadiska analýzy, hodnotenia a interpretácie.

Etiketa a základy diplomatického protokolu

Študijný program poskytuje prehľad o zásadách spoločenského správania v zmysle spoločenskej etikety s cieľom získania sebaistoty, zlepšenia komunikácie a vytvárania príjemného prostredia v medziľudských vzťahoch. Absolvent získa vedomosti a nadobudne zručnosti najmä v oblasti princípov spoločenskej prednosti, oficiálnych spoločenských podujatí,  spoločenského stolovania, zásad obliekania,  ako aj  zásad pri významných súkromných a pracovných udalostiach.

Naučí sa tiež aké faktory ovplyvňujú spoločenský styk - človek a jeho osobnosť, spoločnosť okolo neho, spôsob medziľudskej komunikácie, takt, ohľaduplnosť a úcta k ľuďom.

Z dejín Trnavy a Trnavskej univerzity

Poslucháč sa oboznámi s vývinom vzdelanosti na našom území, spozná históriu jedného z najvýznamnejších miest Slovenska, bude rozumieť historickým súvislostiam, ktoré ovplyvňovali mesto a dokáže aplikovať poznatky z národných dejín do regionálnych súvislostí a dejín školstva a kultúry novovekej a súčasnej spoločnosti. Osobitný cyklus prednášok predstavujú dejiny súčasnej Trnavskej univerzity ako ideovej pokračovateľky pôvodnej univerzity – predstavujú sa okolnosti obnovenia univerzity, vznik jednotlivých fakúlt a ich vývoj, formovanie zázemia univerzity ako budovy, akademické obrady a pod.

Spravovania vlastných financií a finančná gramotnosť

Študijný program je určený pre tých, ktorí majú záujem  vyznať sa  vo vlastných financiách bez ohľadu na to, či si ich spravujú sami alebo ich správu zverujú niekomu inému. Zaoberá sa najbežnejšími problémami v oblasti financií, s ktorými sa bežní ľudia stretávajú. V úvode semestra sa budeme zaoberať témou finančnej gramotnosti, konkrétne u občanov Slovenskej republiky, aké sú ich najčastejšie chyby, kde vznikajú finančné problémy a spôsoby ako im zabrániť. pochopia princípy základných finančných produktov.

Latinský jazyk

Cieľom štúdia je osvojiť si základy latinského jazyka na základe známych výrokov a citátov z diel latinských autorov. Po absolvovaní kurzu tak študent porozumie výrazom a slovám, ktoré sa v často objavujú v médiách aj v nesprávnom kontexte, dokáže prečítať a preložiť jednoduché epigrafické nápisy a nadobudne potrebné zručnosti pre ďalšie vzdelávanie v tejto oblasti

Filozofia

Poslucháč sa oboznámi so základnými otázkami a problémami filozofického myslenia - čo je dobro, pravda, krása, zmysel života a pod., ako aj s aktuálnymi trendami a metódami filozofického myslenia (fenomenológia, hermeneutika, logika....

Komunikácia umením

Cieľom predmetu je predstaviť si výtvarné umelecké techniky a poukázať na umenie ako na prostriedok, ktorý má  potenciál rozvíjať osobnosť človeka.